

Podzimní bábovka s podmáslím a ovocem
Suroviny 1 bábovka / 12 - 15 porcí
- 1,5 hrnku polohrubé mouky (230 g)
- 2 ks vejce
- 1/2 hrnku podmáslí
- 2/3 hrnku cukru krupice (170 g)
- 1 vanilkový cukr
- 1/4 hrnku oleje
- 1 prášek do pečiva
- 1 lžička citronová kůra
- 0,2 dl rumu
- 2 lžíce kakaa (nemusí být),
- 1 jablko
- 1 banán menší
- špetka soli
Postup přípravy receptu
Jablko a banán oloupeme a nastrouháme na hrubším struhadle.
Formu na bábovku vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou.
Troubu zapneme na 175 - 180°C.
Vejce a cukry vyšleháme do pěny.
Přidáme podmáslí, olej, citron. kůru a vsypeme nastrouhané ovoce. Vše zlehka promícháme.
Nakonec přidáme rum a mouku smíchanou s práškem do pečiva a špetkou soli.
Těsto zlehka vyšleháme dohladka a vlijeme do připravené formy.
Pakliže chceme mít bábovku dvoubarevnou, tak do třetiny těsta vmícháme kakao, lžíci podmáslí a vlijeme do formy na světlé těsto.Těsto lehce nahrneme ke krajům a formu vložíme do předehřáté trouby.
Pečeme asi 45 - 55 min., dle velikosti formy a zkušenosti s vlastním spotřebičem. Jestli je bábovka pečená, můžeme zjistit vpichem suché špejle.
Poznámka od kuchařky
Recept na bábovku v klasickém provedení mám už dlouho, ale minule jsem místo mléka přidala podmáslí, vmíchala jsem jablko a banán a dobrota byla na světě. Pekla jsem jí dva dny po sobě a vždy hned "zmizela". Bábovka je díky ovoci krásně vláčná a není moc sladká. Někdy jí dělám tak, že část polohrubé mouky nahradím celozrnnou.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Podzimní bábovka s podmáslím a ovocem
-
Jak bylo napsáno, myslím, že budu dělat příští týden další..opravdu vynikající !!!!!
-
Dnes jsem ji pekla,přidala jsem uvařený brambor jak poradila Jana Hývnarová.Dala jsem méně cukru,místo kakaa trochu citronové šťávy.Je výborná.
-
Krásná bábovka a krásná fotka
-
Vynikající
Dala jsem domácí bílý jogurt místo podmáslí a přidala skořici, ořechy a kousky čokolády ( těsto bez kakaa ) Dávám bodík a díky za recept
-
právě je v troubě,tak snad se povede a bude dobrá
a poměr hrnků a uvedených gramů dokonale souhlasí
-
Jenos.N: u různých surovin není stejná váha u stejného objemu
- je fakt, že ty gramy jsou zavádějící, drž se hrnkových údajů
-
Bábovka vypadá luxusně a myslím si, že i tak bude chutnat ... Jen, co jsem na tom receptu nepobral a nechápu, tak jsou ty gramáže ... Píšete zde 1,5 hrnku polohrubé mouky a pak do závorky (230 g) a při tom jeden hrnek má objem 250 ml/g a při tomto poměru by to mělo být 1,5 hrnku = 365 g. A v tomto poměru když mám odměřit půl hrnku podmáslí, tak netuším, kolik to vlastně a jak to odměřit, aby to bylo správně. Byl bych rád, kdyby mi to někdo blíže vysvětlil, o jakém objemu mám hrnek použít. Nikde se to v receptu neuvádí ... Dále 2/3 hrnku cukr krupice (170 g), tohoto vyplívá, že se jedná o dvoudecový hrnek, ale u té mouky 1,5 hrnku by toto odpovídalo 300 g mouky a stále to nepasuje a nemůžu se dopočítat toho, jak to všechno vlastně má být správně ...
-
Když přidáte do těsta asi 100g nastrouhaného vařeného bramboru,zaručí vlhkost,není tamjeho přítomnost poznat,ale dělá divy.
-
Všem moc chutnala i s moukou na půl celozrnou. Příště dám trochu míň cukru, ale jinak výborná krásně vláčná.
-
jen jsem ubrala cukr, VÝBORNÁ, díky za recept
-
Bábovka super, nemela jsem podmáslí, dala jsem bílý jogurt a bylo to i tak skvele, vláčné a chutné :) děkuji za recept, budu dělat častěji :)
-
Moc dobrá bábovka a díky ovoci vláčná.
Už mám recept uložený v oblíbených.
-
Je výborná, nevydržela jsem a ochutnala ještě teplou a musím pochválit. Mňamka
-
opravdu výborná
,za mě
-
Jakto,že mě unikla
? Ukládám na vyzkoušení, ale tuším, že bude móóć dobrá
...+1