Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Časté chyby při pěstování kanadských borůvek: Při dobré péči nám poskytnou spoustu lahodného ovoce
Zdroj: Pixabay, Tonyleeglenn

Borůvky patří k nejoblíbenějším druhům letního ovoce a není nic snazšího, než si je sami vypěstovat na zahradě a pak je pohodlně a bez námahy sklízet. Nebo to tak jednoduché není? Podívejme se spolu na časté chyby při jejich pěstování.

To, že jsou borůvky nejen chutné, ale i velmi zdravé, je posouvá na žebříčku žádaných druhů ovoce ještě výše. Jsou blízké příbuzné brusinek, jejich vlastnosti jsou obdobné. Podle Encyklopedie léčivých potravin od Dr. Pamplony-Roger se doporučují např. při infekci močových cest: "Borůvková a brusinková šťáva mají pozoruhodné antiseptické a antibiotické účinky na bakterie, které způsobují infekce močových cest, obzvláště na bakterii Escherichia coli."

Kanadské borůvky na zahradě

Se zahradním pěstováním borůvek se to má obdobně jako s pěstováním malin. Nemá smysl pěstovat volně rostoucí planý druh, ale vyplatí se vysadit kvalitní vyšlechtěné rostliny s vysokou úrodností a kvalitou plodů. Přesně takové jsou kanadské borůvky, pěstované v mnoha odrůdách. Ty se liší např. vzrůstností rostlin, tvarem a velikostí plodů i časností jejich dozrávání. 

Časté chyby při pěstování kanadských borůvek

S borůvkami je to jako s péčí o jiné rostliny - když víme, jak na to, pěstování se nám daří. Nejvíce chyb vzniká z neznalosti nároků borůvek, proto se s nimi určitě seznamte dříve, než si je vysadíte do zahrady. A jaké jsou časté chyby?

  1. Borůvky vysazené v normální zemině: Takto nebudou prospívat, protože potřebují kyselou půdu. Dopřejte jim rašelinu, případně směs určenou přímo pro jejich pěstování. Pronikání okolní zeminy do rašeliny zamezíte pomocí igelitů, nicméně je nutné zajistit odtok přebytečné vláhy. Borůvkám prospěje i vhodné hnojivo.
  2. Nedostatek vláhy: Borůvky jsou na vláhu náročné, potřebují ji i během nasazování a dozrávání plodů, tedy v období, kdy je často sucho a velké teplo. Vysaďte je na místo, kde pro vás nebude obtížné jejich pravidelné zalévání. Při jarní výsadbě počítejte s vydatnějším zavlažováním po celou následující sezónu.
  3. Stinné stanoviště: Stín není pro borůvky to pravé, pěstujeme je kvůli plodům a ve stínu se plodnost výrazně snižuje.
  4. Příliš slunné a suché stanoviště: Borůvky mají sice rády slunce, nicméně na přímém úpalu a velmi prosluněném suchém stanovišti výrazně narůstá potřeba vláhy. Zvolte raději příjemnější místo, rostliny snesou i mírný polostín.
  5. Pěstování jediné rostliny: Kvůli správnému opylení je nutné pěstovat zároveň více rostlin, nejlépe různých odrůd. Několik rostlin se určitě vyplatí, úroda bude vyšší a lépe rozložená do delšího období.
  6. Špatná volba odrůdy: Při výsadbách je třeba vzít v úvahu potřeby konkrétní odrůdy. Pro oblíbené pěstování borůvek v nádobách jsou vhodnější odrůdy nižšího vzrůstu.
  7. Neopatrné okopávání: Borůvky nemají hluboké kořeny, proto o půdu kolem nich pečujte šetrně, předejdete tím jejich poškození. I plevely odstraňujte opatrně.
  8. Zanedbání zmlazovacího řezu: I když je nám někdy výhonů líto, řez se vyplatí. U starších rostlin (přibližně od třetího až pátého roku po výsadbě) lze odříznout nejstarší výhony, a to hned u země. Ponecháme šest až osm pěkných a silných výhonů, na kterých bude dozrávat kvalitní a velké ovoce. Řez provádíme brzy na jaře.
  9. Pěstování bez opory: Výhony obtížené ovocem je vhodné upevnit k oporám. Nebudou poléhat a ovoce lépe dozraje.
  10. Ozobávání borůvek ptactvem: Prevencí jsou různé ochranné sítě, které by neměly ležet přímo na borůvkách a jejich odkrývání by mělo být jednoduché.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Borůvka

Kdo by neznal borůvkový koláč, knedlíky nebo žahour, borůvkovou omáčku. Jsou to velké dobroty, do kterých patří borůvky. Brusnice borůvka je léčivá rostlina z rodu brusnice, která roste v porostu zvaném borůvčí. Při sběru výrazně barví prsty. Borůvka je velmi zdravá, díky množství antioxidantů působí preventivně proti rakovině. Pomáhá léčit zrak a diabetes.

Využití borůvek v naší kuchyni

Sklizeň borůvek probíhá postupnou probírkou nejzralejších plodů. Nejlepší jsou čerstvé, ale velmi snadno se mrazí a při nadbytku se dají využít na vaření různých marmelád a džemů. Určitě si pochutnáte i na borůvkových koláčích a výborných dezertech. Specialitou je žahour - borůvková omáčka na sladké dobroty. Kynuté borůvkové knedlíky jsou další žádanou letní lahůdkou. Můžete si je uvařit podle následujícího video-receptu:

Přejeme, ať se vám pěstování borůvek daří.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář