Časté chyby při sběru malin: Jemné a choulostivé ovoce vyžaduje opatrné zacházení
Maliny jsou oblíbeným letním ovocem, které si snadno vypěstujeme na zahradě. Je to pohodlnější než chodit sbírat maliny do volné přírody. Domácí maliny jsou větší a při sběru rychle přibývají. Chuti těch lesních se přesto nevyrovnají.
Opakovaně plodící kvalitní maliníky nám poskytnou bohatou úrodu v průběhu celého léta. Sklízet můžeme až do prvních mrazíků. Pokud rostlinám poskytneme dostatečnou plochu, máme stále co sbírat. Některé odrůdy se rychle rozrůstají a bohatě plodí, jiné se drží na přiděleném místě a úroda je slabší. Důležitá je dobrá péče, stříhání odplozených výhonů, úrodná půda a zálivka.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Časté chyby při sběru malin
Základem je mít dobře připravené a pěstěné zahradní maliniště. Maliníky musí být pohodlně přístupné a upevněné k oporám, abychom se nemuseli prodírat změtí výhonů. Mezi rostlinami udržujeme dostatečně široké cestičky. Jaké jsou časté chyby při sběru malin?
- Nepravidelný sběr: Maliny sbíráme buď každý den nebo každý druhý den. Při delších pauzách se již ovoce začíná kazit, obvykle přezraje a ztrácí dobrou chuť. Může být také napadené plísní, zvláště při vlhkém počasí.
- Nedostatečný sběr: Maliny je třeba sbírat pečlivě, a to včetně plodů, které se schovávají pod listy. Pokud je přehlédneme, příště již budou přezrálé.
- Sběr při velkém horku: Vhodnější je sběr později odpoledne nebo když je slunce za mraky, ovoce je díky tomu kvalitnější a trvanlivější než po sběru za velkého vedra, kdy se velmi rychle přehřívá.
- Sběr těsně po dešti: Vlhké maliny jsou náchylné k plesnivění, proto je raději před sběrem necháme oschnout.
- Vysypané maliny: I to se může stát. Plody raději průběžně odsypáváme do větší nádoby. Kromě toho sběr provádíme do menšího kyblíku, který si dáme pohodlně přes ruku (nebo upevníme pomocí provázku k pasu), aby nehrozilo, že se nám jeho obsah vysype.
- Časově náročný sběr: Pokud máme větší maliniště, sběr zabere delší čas. Vhodnější je pozvat na pomoc další členy rodiny, kteří nám mohou pomoci.
- Dlouhá prodleva od sběru ke zpracování plodů: Maliny je potřeba zpracovat co nejdříve, aby si zachovaly kvalitu.
- Nepěkné maliny v nádobě: Maliny po utrhnutí kontrolujeme, abychom je pak nemuseli zdlouhavě přebírat.
Při pečlivém sběru nám jistě maliny budou rychle přibývat. Jsou velmi chutné a dají se z nich připravovat různé dobroty. Přebytek snadno zmrazíme nebo použijeme na výrobu malinové marmelády či sirupu.
Podle následujícího video-receptu si můžete připravit nepečený tvarohový dortík s malinovou omáčkou.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Slané řezy s nivou a sušenými rajčaty, inspirované řeckou pitou
Přidáno před 9 hodinami
Kvásková tmavá cihla se semínky
Přidáno před 13 hodinami
Vepřová krkovice dušená na zelenině
Přidáno před 23 hodinami
Sladké chlebíčky s džemem a šlehačkou
Přidáno před 23 hodinami
Banana split
Přidáno před 23 hodinami
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno 27. 4. 2024 19:17
Přečtěte si Zobrazit více
Malinová marmeláda: Připravte ji tentokrát v domácí pekárně podle jednoduchého receptu
7 malinových pochoutek: Připravte si skvělé moučníky a osvěžující nápoje do horkých letních dnů
Buchty po ránu: Apple pie podle Josefa Maršálka. Na americký koláč se šťavnatými jablky je potřeba správná mouka
Komentáře