6 častých chyb při vaření houbové omáčky: Pozor na gumové houby i nevýraznou chuť
Houbové recepty patří k podzimu stejně jako ty dýňové. Chcete-li si pochutnat na omáčce z hub, je potřeba brát v potaz několik pravidel, bez jejichž dodržení si rozhodně nepochutnáte. Poradíme, jak předejít chybám.
Omáčky můžete uvařit jak z hub čerstvých, tak těch sušených. Mezi ty nejchutnější pak patří omáčky zjemněné smetanou, ve kterých se chuť a aroma hub krásně vyjímají. Může se však stát, že s výsledkem nejsme spokojeni tak, jak jsme očekávali.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Časté chyby při vaření houbové omáčky
Na následujících řádcích vás seznámíme s těmi nejčastějšími chybami, kterých se můžete při přípravě a vaření houbových omáček dopustit.
- Špatně očištěné houby zkazí jakýkoliv pokrm. Nepodceňujte tento krok, který je vhodné udělat již v lese, abyste doma houby už jen finálně dočistili.
- Omáčka z čerstvých hub je nejlepší, houby je však potřeba zpracovat co nejdříve po jejich donesení z lesa, abyste zbytečně neohrozili zdraví všech strávníků.
- Jestliže toužíte po opravdu dokonalé houbové chuti a aroma, zapomeňte na rychlé restování hub. Dopřejte jim na pánvi či v hrnci dostatek času, aby se takzvaně rozvoněly. Věřte nebo ne, rozdíl je opravdu markantní.
- Houby je potřeba tepelně upravovat déle než pár minut, v opačném případě budou gumové a nedobré. Díky správnému postupu jsou jemné, měkké a navíc o poznání lépe stravitelné (což se odrazí na chybějícím pocitu těžkosti).
- Čerstvé houby nesolte ihned, ale až v procesu přípravy omáčky, aby se nestaly gumovými; sušené houby zase nezapomeňte dát včas namočit.
- Proti nevýrazné chuti můžete bojovat pomocí čerstvých bylinek, ale také koření. K houbám se skvěle hodí kmín, čerstvě mletý pepř nebo například česnek.
Tip: Zapomeňte na vylévání vody z hub po namáčení nebo dušení. Je to obrovská chyba - tento "vývar z hub" je plný výrazné chuti, o kterou nechcete přijít.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Houbová omáčka je nezaměnitelnou klasikou podzimních dnů. Naprosto vynikající je samostatně s přílohou v podobě knedlíků, těstovin či rýže, ale také ve spojení s masem. Jestliže se vám začaly sbíhat sliny, jistě uvítáte následující videorecept na chuťově vyváženou houbovou omáčku dle Jitky. Přejeme dobrou chuť.
Komentáře