Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Povidla jsou nedílnou součástí koláčů, buchet a dalších moučníků. Vyrobit je můžete nejen ze švestek, hrušek nebo jablek, ale například i z rynglí nebo třešní. Jejich příprava však obnáší úskalí, která mohou vaši snahu zničit.

Povidla lze připravit v hrnci vařením, ale také pečením v troubě; stačí si jen vybrat. Oba postupy však odhalují povětšinou stejné chyby, kterých se lze při výrobě povidel dopustit, a které pošlou všechnu vaši snahu do kytek. Jak jim předejít?

Časté chyby při výrobě povidel

Žádný strach, stačí dodržet několik základních pravidel a vaše povidla budou natolik dokonalá, že kromě nekončících pochval budete zahlceni žádostmi o to, abyste se podělili o ten úžasný recept. Příprava povidel však není pouze o receptu.

  1. Vsaďte na kvalitní ovoce. To musí být zdravé, nepoškozené a zralé až přezrálé. Takové švestky na hranici přezrálosti jsou opravdu na povidla nejlepší. Poškozené plody využijte k přímé spotřebě nebo například do moučníků.
  2. Připálená povidla vám vženou maximálně tak slzy do očí. Nezapomínejte je proto důkladně promíchávat, protože se velmi ráda přichytávají ke dnu hrnce. Připravujte je déle a při nižší teplotě, abyste byli s výsledkem spokojeni.
    Tip: Neradi stojíte u sporáku a mícháte? Pečená povidla se míchat nemusí!
  3. Konzistence hotových povidel nesmí být řídká, přesto se musí snadno roztírat. A jak zahustit příliš tekutý výsledek? Snadno, stačí povidla nechat na mírném plamenu vařit do doby, než budete s hustotou spokojeni, stále je však míchejte.
  4. Hotová povidla pak už jen stačí přelít do skleniček a ty otočit dnem vzhůru, ovšem pozor na čistotu - sklenice je potřeba vyvařit, stejně tak i víčka. Čistá pracovní plocha, veškeré pomůcky, utěrky i vaše ruce jsou samozřejmostí.
  5. Buďte opatrní! Ať povidla mícháte, nebo s nimi manipulujete, chce to notnou dávku obezřetnosti a opatrnosti, abyste se jimi nepolili a nepopálili.

A co s hotovými povidly? Pochutnat si na nich můžete jen tak na mlsouna, skvělé využití však najdou nejen v moučnících, ale také ve sladkých obědech. Co zkusit třeba povidlové taštičky z bramborového těsta nebo mrkvový perník s povidly?

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli