5 chyb při výrobě povidel: Poradíme, jak předejít řídkému či připálenému výsledku
Povidla jsou nedílnou součástí koláčů, buchet a dalších moučníků. Vyrobit je můžete nejen ze švestek, hrušek nebo jablek, ale například i z rynglí nebo třešní. Jejich příprava však obnáší úskalí, která mohou vaši snahu zničit.
Povidla lze připravit v hrnci vařením, ale také pečením v troubě; stačí si jen vybrat. Oba postupy však odhalují povětšinou stejné chyby, kterých se lze při výrobě povidel dopustit, a které pošlou všechnu vaši snahu do kytek. Jak jim předejít?
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Časté chyby při výrobě povidel
Žádný strach, stačí dodržet několik základních pravidel a vaše povidla budou natolik dokonalá, že kromě nekončících pochval budete zahlceni žádostmi o to, abyste se podělili o ten úžasný recept. Příprava povidel však není pouze o receptu.
- Vsaďte na kvalitní ovoce. To musí být zdravé, nepoškozené a zralé až přezrálé. Takové švestky na hranici přezrálosti jsou opravdu na povidla nejlepší. Poškozené plody využijte k přímé spotřebě nebo například do moučníků.
- Připálená povidla vám vženou maximálně tak slzy do očí. Nezapomínejte je proto důkladně promíchávat, protože se velmi ráda přichytávají ke dnu hrnce. Připravujte je déle a při nižší teplotě, abyste byli s výsledkem spokojeni.
Tip: Neradi stojíte u sporáku a mícháte? Pečená povidla se míchat nemusí! - Konzistence hotových povidel nesmí být řídká, přesto se musí snadno roztírat. A jak zahustit příliš tekutý výsledek? Snadno, stačí povidla nechat na mírném plamenu vařit do doby, než budete s hustotou spokojeni, stále je však míchejte.
- Hotová povidla pak už jen stačí přelít do skleniček a ty otočit dnem vzhůru, ovšem pozor na čistotu - sklenice je potřeba vyvařit, stejně tak i víčka. Čistá pracovní plocha, veškeré pomůcky, utěrky i vaše ruce jsou samozřejmostí.
- Buďte opatrní! Ať povidla mícháte, nebo s nimi manipulujete, chce to notnou dávku obezřetnosti a opatrnosti, abyste se jimi nepolili a nepopálili.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
A co s hotovými povidly? Pochutnat si na nich můžete jen tak na mlsouna, skvělé využití však najdou nejen v moučnících, ale také ve sladkých obědech. Co zkusit třeba povidlové taštičky z bramborového těsta nebo mrkvový perník s povidly?
Komentáře