Univerzální těsto na sladké i slané pochoutky. Je vhodné pro začátečníky i pro přípravu rychlého pohoštění
Univerzální těsto na sladké i slané pečení, rychle připravené, snadno zapamatovatelné a nenáročné na ingredience je požehnáním pro začínající kuchařky i pro ty, kteří potřebují něco honem nabídnou hladovým strávníkům nebo návštěvě.
Které univerzální těsto je vhodné
Asi nejznámější je tvarohové těsto ze stejného poměru tvarohu, tuku a mouky. Těsto se nemusí nechat odležet, můžete s ním hned pracovat. Nelepí (nebo ne moc), takže ani práce s ním není mnoho. Může částečně nahradit listové nebo křehké těsto a moučníky s ním bývají totožné nebo podobné.
Jak těsto vyrobit
Jak už jsme zmínili, vezmeme stejné množství měkkého tvarohu (lepší je ten v kostce), tuku (másla nebo dobrého margarínu na pečení) a mouky (polohrubé nebo hladké, můžete zkusit i špaldovou, pečivo bude mít zajímavější chuť). Protože tvaroh i tuk bývají balené po 250 g, stačí k nim navážit (nebo odměřit) 250 g mouky.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Do mouky rozsekejte tuk, přidejte tvaroh, špetku soli a rychle a lehce vypracujte těsto, můžete zkusit překládat jako při výrobě listového, ale není to nezbytné.
Těsto můžete nechat chvíli odležet a mezitím si připravíte náplně. Těsto rozválíte lehce podsypané moukou. Můžete tvořit záviny, šátečky, kapsičky apod
Čím těsto plníme
Náplň může být sladká: ovoce, džemy, povidla, nádivky jako do koláčů a buchet (tvarohová, ořechová, maková) apod.
Slaných náplní je také mnoho možností: maso tepelně upravené, sýry, uzeniny.
Nemusíme ani plnit, těsto lze rozválet a nakrájet nebo vykrájet z něj tvary nebo tyčky, potřít vejcem a posypat kmínem, mákem, semínky apod.
Jak pečeme
Výrobky z těsta pokládáme na plech vyložený papírem na pečení, potřeme rozšlehaným vejcem a můžeme dozdobit.
Vkládáme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme dočervena.
Upečené zchladlé výrobky můžete zmrazit na maximálně půl roku (těsto je tučné a tuk by mohl časem žluknout).
Jiné variace těsta
Na slané výrobky můžete použít místo tvarohu strouhaný tvrdý sýr ve stejném poměru. Také studenými vařenými a nastrouhanými bramborami lze nahradit tvaroh. Dokonce lze takové těsto použít též na sladké i slané pečení, jen se doporučuje s jeho konzumací neotálet, protože brambory v těstě další dny už dostávají nepříjemnou chuť.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
ELLEphoria 2024: Tetovaný chef Marek Pavala vás naučí znovu milovat domácí jídlo
Jak na uzení masa v domácích podmínkách. Vyžaduje to udírnu s teploměrem a dodržení několika zásad, aby výsledek byl perfektní
Bábovka ze zakysané smetany s vůní skořice: Krásně vláčný lahodný moučník připravíte bez odvažování
Komentáře