Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Univerzální těsto na sladké i slané pochoutky. Je vhodné pro začátečníky i pro přípravu rychlého pohoštění
Toprecepty.cz

Univerzální těsto na sladké i slané pečení, rychle připravené, snadno zapamatovatelné a nenáročné na ingredience je požehnáním pro začínající kuchařky i pro ty, kteří potřebují něco honem nabídnou hladovým strávníkům nebo návštěvě.

Které univerzální těsto je vhodné

Asi nejznámější je tvarohové těsto ze stejného poměru tvarohu, tuku a mouky. Těsto se nemusí nechat odležet, můžete s ním hned pracovat. Nelepí (nebo ne moc), takže ani práce s ním není mnoho. Může částečně nahradit listové nebo křehké těsto a moučníky s ním bývají totožné nebo podobné.  

Jak těsto vyrobit

Jak už jsme zmínili, vezmeme stejné množství měkkého tvarohu (lepší je ten v kostce), tuku (másla nebo dobrého margarínu na pečení) a mouky (polohrubé nebo hladké, můžete zkusit i špaldovou, pečivo bude mít zajímavější chuť). Protože tvaroh i tuk bývají balené po 250 g, stačí k nim navážit (nebo odměřit) 250 g mouky.

Do mouky rozsekejte tuk, přidejte tvaroh, špetku soli a rychle a lehce vypracujte těsto, můžete zkusit překládat jako při výrobě listového, ale není to nezbytné.

Těsto můžete nechat chvíli odležet a mezitím si připravíte náplně. Těsto rozválíte lehce podsypané moukou. Můžete tvořit záviny, šátečky, kapsičky apod

Čím těsto plníme

Náplň může být sladká: ovoce, džemy, povidla, nádivky jako do koláčů a buchet (tvarohová, ořechová, maková) apod.

Slaných náplní je také mnoho možností: maso tepelně upravené, sýry, uzeniny.

Nemusíme ani plnit, těsto lze rozválet a nakrájet nebo vykrájet z něj tvary nebo tyčky, potřít vejcem a posypat kmínem, mákem, semínky apod.

Jak pečeme

Výrobky z těsta pokládáme na plech vyložený papírem na pečení, potřeme rozšlehaným vejcem a můžeme dozdobit. 

Vkládáme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme dočervena.

Upečené zchladlé výrobky můžete zmrazit na maximálně půl roku (těsto je tučné a tuk by mohl časem žluknout).

Jiné variace těsta

Na slané výrobky můžete použít místo tvarohu strouhaný tvrdý sýr ve stejném poměru. Také studenými vařenými a nastrouhanými bramborami lze nahradit tvaroh. Dokonce lze takové těsto použít též na sladké i slané pečení, jen se doporučuje s jeho konzumací neotálet, protože brambory v těstě další dny už dostávají nepříjemnou chuť.

Komentáře

Nejsou zde žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky