Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Povidlové taštičky z bramborového těsta podle ČSN: Mlsat můžete i v rámci oběda
Zdroj: Toprecepty

Asi nikdo z nás nepohrdne bramborovými taštičkami s povidlovou náplní posypanými opraženou strouhankou a bohatě politými rozpuštěným máslem. Připravte si sladkou klasiku podle norem společně s námi.

Povidla jsou velmi oblíbenou sladkou pochoutkou, kterou plníme koláče i buchty, ale také je přidáváme do litých perníků. Taštičky z bramborového těsta lze plnit povidly švestkovými, ale také hruškovými, závisí pouze na vašich preferencích.

Jak připravit povidlové taštičky podle ČSN

Na 4 porce taštiček (1 porce = 9 kusů) budete potřebovat 500 g uvařených a oloupaných brambor, špetku soli, 1 vejce, 60 g krupice, 240 g hrubé mouky, 240 g švestkových povidel, 60 g vody na rozředění povidel (nebo podle potřeby), 120 g strouhanky, 60 g cukru a 120 g másla.

  1. Uvařené brambory nechte zcela vychladnout (klidně i do druhého dne). Poté je pomelte nebo nastrouhejte, přidejte sůl, vejce, krupici, prosátou mouku (část z ní si ponechte bokem na vyválení těsta) a vypracujte soudržné těsto.
  2. Těsto ihned vyválejte na tenčí plát, ze kterého vykrajujte kolečka o průměru zhruba 6 cm.
  3. Na střed každého kolečka naneste povidla rozmíchaná s dávkou vody, v polovině ho přeložte, okraje pečlivě stiskněte, aby se při vaření nerozpojily a seřízněte vykrajovátkem (případně tvořte spoje vidličkou).
  4. Taštičky vkládejte do vroucí, jemně osolené vody a zvolna vařte - pozor na jejich přichycení ke dnu hrnce.
  5. Uvařené taštičky vyjměte z vody, nechte okapat a servírujte bohatě posypané prosátou a nasucho opraženou strouhankou. Nakonec posypte moučkovým cukrem a polijte rozpuštěným máslem.

Tip1: Taštičky můžete také tvořit hranaté, díky čemuž vám půjde práce rychleji od ruky a nezbydou vám žádné odkrojky těsta.

Tip2: Taštičky jako moučník podávejte v množství 1/3 porce obědové (tedy 3 taštičky na porci).

Tip3: Namísto strouhanky můžete vsadit na posyp z mletého máku smíchaného s moučkovým cukrem. Nezapomeňte však na finální polití máslem.

Vyzkoušíte tento klasický sladký oběd? A s posypem ze strouhanky nebo máku? Podělte se o vaše oblíbené servírování tohoto pokrmu v komentářích. Pokud byste si raději připravili taštičky z tvarohového těsta, máme pro vás názorný videonávod:

Čerpáno z knihy Receptury teplých pokrmů

Komentáře

Další tipy a triky