Čerstvé fíky v naší kuchyni: Pro lahodně sladkou chuť najdeme bohaté uplatnění
Fíky jsme dříve znali hlavně v jejich sušené formě, ale stále větší popularitu si získávají fíky čerstvé. Exoticky působící plody jsou nejen chutné, ale po rozkrojení také velmi atraktivní. Hodí se ke zdobení jídel sladké i slané kuchyně.
Čerstvé fíky můžeme ochutnat na dovolené nebo si je na podzim jednoduše koupit. Vnímáme je jako vzácnost, jednotlivé plody se prodávají "na kusy". V teplejších oblastech si fíky sami vypěstujeme na zahradě a později sklízíme. Fíky jsou plody rostliny nazývané fíkovník smokvoň, kterou koupíme v zahradnické prodejně. Jedná se o teplomilnou rostlinu, kterou je potřeba umístit na slunné stanoviště, chráněné před nepříznivým počasím, nebo pěstovat v květináči či ve skleníku.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak nakupovat fíky
Vybíráme si měkké a na pohled pěkné fíky, které vypadají zdravě, čerstvě a příjemně voní. Po nákupu je dlouho neskladujeme, čerstvé plody jsou totiž nejchutnější. V ledničce fíky můžeme uchovávat nejvýše 2–3 dny, ale raději spotřebu neodkládáme.
Jak se jí čerstvé fíky
Fíky mají hruškovitý tvar a malou dutinkou uvnitř. Jejich povrch je pokrytý tenkou slupkou, která se liší u jednotlivých odrůd. Nejchutnější jsou plody, které dozrají na stromech. Typickou sladkou chuť fíků oceníme především při dochucování kaší nebo také ovocných salátů.
- Plody stačí jednoduše umýt a utrhnout z nich stopku. Koupené fíky umyjeme opravdu důkladně, protože možná byly stříkané.
- Slupku obvykle neloupeme, je vhodná k jídlu. Nejíme ji pouze tehdy, když nám připadá příliš tuhá - v tom případě ji buď oloupeme nebo z ní vnitřek vydlabujeme lžičkou (podobně jako při konzumaci kiwi).
Využití čerstvých fíků
Fíky většinou vnímáme jako vzácné ovoce a podle toho s nimi zacházíme.
- Výtečné jsou "jen tak", obvykle je krájíme na plátky a náležitě vychutnáváme. Používáme je k doplnění ovocných a zeleninových salátů.
- Nakrájené fíky jsou skvělé ke zdobení nejrůznějších sladkých dobrot, zároveň se jedná o přirozené sladidlo. Můžeme jimi zdobit poháry, misky s jogurtem nebo se sladkým tvarohem. Fíky krásně vylepší různé dezerty a některé moučníky. Hodí se k přislazování kaší a nákypů. Fantazii se meze nekladou.
- Nebojte se fíky využít i ve studené kuchyni ke zdobení slaného pohoštění. Skvěle se uplatní ve spojení se sýry nebo uzeninami. Můžete jimi přizdobovat obložené talíře, jednohubky, chlebíčky a některá slaná jídla.
- Pokud máte fíků dostatek, třeba z vlastní sklizně, můžete z nich uvařit lahodnou marmeládu nebo džem.
Sušené fíky jsou "sladké jako med" - vychutnáváme si je hlavně ve vánočním období, ale jsou vhodné k jídlu po celý rok. Představují vysoce koncentrovanou potravinu, která sice ztratila velký podíl vody, ale živiny v ní zůstaly. Sušené fíky jsou nejen chutným mlsáním, ale také oblíbenou surovinou do nepečeného cukroví, sušenek a různých moučníků.
Komentáře