Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Cheesecake je lahodný krémový dezert, který lze připravit i doma. Se správnými surovinami a technikou bude váš cheesecake hladký, nadýchaný a plný chuti. Zjistěte, jaká jsou tajemství jeho přípravy a na co si dát pozor.

Cheesecake si získal oblibu po celém světě. Jeho jemná krémová textura, lahodná chuť a křupavý sušenkový základ tvoří dokonalou kombinaci, kterou si zamiluje každý milovník sladkého. Přestože se na první pohled může zdát příprava cheesecaku složitá, s několika osvědčenými tipy ho zvládne i začátečník

1

Jaký je rozdíl mezi nepečeným a pečeným cheesecakem

Pečený cheesecake se připravuje pomalým pečením při nižších teplotách, má hutnější strukturu a jemnou krémovou chuť. Nepečený cheesecake tuhne v lednici pomocí želatiny nebo vyšlehané smetany, je lehčí, osvěžující a častěji obsahuje ovoce.

2

Jaké sušenky jsou nejlepší do základu

Nejlepší jsou máslové sušenky, například BeBe nebo Lotus, které se dobře drtí a spojují s máslem. Pro čokoládovou verzi se hodí kakaové sušenky Oreo bez náplně. Křehké a méně sladké sušenky vytvoří pevnější základ, který se nerozpadá a lépe drží tvar.

3

Jak zabránit praskání cheesecaku při pečení

Nešlehejte směs na cheesecake příliš dlouho, aby se do ní nedostal vzduch, pečte na nízkou teplotu a neotvírejte troubu během pečení. Po upečení nechte cheesecake postupně chladnout v troubě s pootevřenými dvířky, čímž zabráníte prudké změně teploty a prasklinám.

4

Jak poznat, že je cheesecake upečený

Cheesecake je hotový, když jsou okraje pevné, ale střed se stále mírně třese. Pokud do něj zapíchnete nůž, neměl by být pokrytý syrovým těstem, ale jen krémovou hmotou. Po upečení nechte cheesecake pomalu chladnout, aby si udržel správnou konzistenci a nesrazil se.

5

Jak dlouho chladit cheesecake v lednici

Cheesecake potřebuje minimálně 4–6 hodin v lednici, ideálně ale přes noc. Díky pomalému chlazení získá správnou konzistenci a jeho chuť se krásně propojí. Pokud necháte cheesecake v lednici kratší dobu, může být příliš měkký a nebude držet správný tvar při krájení.

6

Lze cheesecake zmrazit

Ano, cheesecake lze zmrazit. Nejlepší je nakrájet ho na porce, zabalit každou zvlášť do fólie a uložit do mrazáku, kde vydrží až 2 měsíce. Před podáváním nechte každý kousek rozmrazit několik hodin v lednici, aby si zachoval svou strukturu a krémovou konzistenci.

7

Jaký sýr je nejlepší na cheesecake

Nejlepší volbou je smetanový sýr, například Philadelphia nebo mascarpone. Lze použít i tučný tvaroh, ale je potřeba ho důkladně vyšlehat, aby byl cheesecake hladký. Vyhněte se nízkotučným variantám, protože mohou způsobit vodnatou konzistenci a méně krémovou strukturu.

8

Jak udělat pečený cheesecake

Na pečený cheesecake rozdrťte 200 g sušenek, smíchejte je se 100 g másla a vtlačte do formy. Smíchejte 500 g smetanového sýra, 200 g cukru, 3 vejce, 200 ml smetany a vanilku. Nalijte na základ a pečte při 150 °C asi 60 minut. Nechte v troubě vychladnout, poté dejte na 6 hodin do lednice.

9

Jak udělat nepečený cheesecake

Rozdrťte 200 g sušenek, smíchejte se 100 g rozpuštěného másla a vtlačte do formy. Smíchejte 500 g smetanového sýra, 200 ml šlehačky, 100 g cukru a vanilku. Přidejte rozpuštěnou želatinu a nalijte na základ. Nechte ztuhnout v lednici minimálně 6 hodin, ideálně přes noc. Před servírováním ozdobte podle chuti.

10

Jak ozdobit cheesecake

Cheesecake lze ozdobit ovocem, čokoládou, karamelem, šlehačkou nebo ořechy. Oblíbené je zalití ovocným přelivem z malin nebo jahod, který mu dodá svěžest. Pro luxusní vzhled lze použít čokoládovou ganache nebo slaný karamel. Skvěle vypadá i posypaný drcenými sušenkami či sekanými ořechy.

Cheesecake je královský dezert, který si můžete připravit přesně podle své chuti. Ať už zvolíte pečenou, nebo nepečenou variantu, důležité je dodržet správné postupy a dát cheesecaku dostatek času na odpočinek. S trochou trpělivosti se vám podaří vytvořit dokonalý cheesecake, který ohromí nejen vás, ale i vaše hosty.

Komentáře

Další tipy a triky