9 chyb při vaření jídel z kapusty: Pozor na čpavé látky i brčálově zelenou barvu
Při vyslovený pojmu kapusta se často setkáváme s pohledy, ze kterých rozhodně nečíší nadšení. Nenechte se strhnout předsudky, jestliže kapustu správně připravíte, skvěle si pochutnáte a ještě se k ní budete rádi vracet.
Oblíbenost kapusty je velmi nízká a velmi k tomu přispěla její nedobrá a vzhledově nevábná podoba ve školních jídelnách. Je však nutné podotknout, že domácí jídla se opravdu nedají srovnávat s těmi z jídelen - domácí jsou naprosto bezchybná.
Mohlo by vás zajímat
Chyby při přípravě kapustových jídel
Seznamte se s nejčastějšími chybami, kterých se můžete při přípravě kapusty dopustit, a uvařte si ta nejlahodnější kapustová jídla, jaká jste kdy měli.
- Správně umytá a očištěná zelenina je nezbytnost, proto tento krok nevynechte.
- Zapomeňte na syrovou hlávkovou kapustu, není vhodná ke konzumaci. Jedinou výjimkou jsou její srdíčka, která můžete využít do salátů. Ovšem kapustu růžičkovou (i kadeřavou) si můžete vychutnat syrovou i tepelně upravenou.
- Jak se zbavit čpavých látek? Nevařte kapustu v hrnci s poklicí - tu sejměte, aby nežádoucí látky mohly jednoduše vyprchat.
- Při vaření růžičkové kapusty vybírejte stejně veliké kousky, aby se uvařily za stejný čas a vás netrápilo, že polovina je uvařená - a ta druhá stále tvrdá.
- Kapustu v podobě přílohy je potřeba správně zahustit, aby se vám dobře konzumovala. Vsaďte na nastrouhanou bramboru nebo zaprášení moukou.
- Ošklivá barva kapusty? Nevábně, brčálově zelené barvě se snadno vyhnete blanšírováním, díky kterému si zelenina zachová svou svěží barvu.
- Plněné kapustové listy jsou delikatesou, ovšem předem je nutné je povařit do poloměkka a následně vyříznout tvrdé středové žebro, abyste si pochutnali.
- Nedobrý a špatně stravitelný pokrm? Růžičková kapusta potřebuje více péče než ta hlávková, proto ji musíte předem zbavit svrchních lístků i košťálů.
- Nebojte se koření, kapusta má téměř neutrální chuť. Výbornými dochucovadly jsou (mimo sůl a pepř) čerstvé bylinky, cibule i česnek.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Kapusta má v české kuchyni pevné místo, proto by byla škoda nechat se ovládat předsudky. Zahoďte je a zkuste si připravit poctivou kapustu od babičky, která vás jistě ohromí svou delikátní chutí. Videonávod vás provede celou její přípravou:
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře