Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Při vyslovený pojmu kapusta se často setkáváme s pohledy, ze kterých rozhodně nečíší nadšení. Nenechte se strhnout předsudky, jestliže kapustu správně připravíte, skvěle si pochutnáte a ještě se k ní budete rádi vracet.

Oblíbenost kapusty je velmi nízká a velmi k tomu přispěla její nedobrá a vzhledově nevábná podoba ve školních jídelnách. Je však nutné podotknout, že domácí jídla se opravdu nedají srovnávat s těmi z jídelen - domácí jsou naprosto bezchybná.

Chyby při přípravě kapustových jídel

Seznamte se s nejčastějšími chybami, kterých se můžete při přípravě kapusty dopustit, a uvařte si ta nejlahodnější kapustová jídla, jaká jste kdy měli.

  1. Správně umytá a očištěná zelenina je nezbytnost, proto tento krok nevynechte.
  2. Zapomeňte na syrovou hlávkovou kapustu, není vhodná ke konzumaci. Jedinou výjimkou jsou její srdíčka, která můžete využít do salátů. Ovšem kapustu růžičkovou (i kadeřavou) si můžete vychutnat syrovou i tepelně upravenou.
  3. Jak se zbavit čpavých látek? Nevařte kapustu v hrnci s poklicí - tu sejměte, aby nežádoucí látky mohly jednoduše vyprchat.
  4. Při vaření růžičkové kapusty vybírejte stejně veliké kousky, aby se uvařily za stejný čas a vás netrápilo, že polovina je uvařená - a ta druhá stále tvrdá.
  5. Kapustu v podobě přílohy je potřeba správně zahustit, aby se vám dobře konzumovala. Vsaďte na nastrouhanou bramboru nebo zaprášení moukou.
  6. Ošklivá barva kapusty? Nevábně, brčálově zelené barvě se snadno vyhnete blanšírováním, díky kterému si zelenina zachová svou svěží barvu.
  7. Plněné kapustové listy jsou delikatesou, ovšem předem je nutné je povařit do poloměkka a následně vyříznout tvrdé středové žebro, abyste si pochutnali.
  8. Nedobrý a špatně stravitelný pokrm? Růžičková kapusta potřebuje více péče než ta hlávková, proto ji musíte předem zbavit svrchních lístků i košťálů.
  9. Nebojte se koření, kapusta má téměř neutrální chuť. Výbornými dochucovadly jsou (mimo sůl a pepř) čerstvé bylinky, cibule i česnek.

Kapusta má v české kuchyni pevné místo, proto by byla škoda nechat se ovládat předsudky. Zahoďte je a zkuste si připravit poctivou kapustu od babičky, která vás jistě ohromí svou delikátní chutí. Videonávod vás provede celou její přípravou:

Komentáře

Další tipy a triky