Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nejoblíbenější recepty z růžičkové kapusty. Proč je nejlepší v zimě?
Zdroj: Top recepty

Růžičková kapusta je zajímavá tím, že ji můžeme na zahradu chodit sklízet i v zimě. Stačí utrhnout několik růžiček a už máme co vařit. Je skvělá do polévek, dušených a zapékaných pokrmů i jako základ chutných karbanátků.

Sklizeň kapusty

Výhodou pěstování růžičkové kapusty je, že dobře snáší mráz, dokonce po přemrznutí získává tu správnou jemnost a chutnost. Růžičky buď sklidíme co nejpozději na podzim a uložíme do mrazničky, nebo si pro ně během zimy chodíme na záhon. Sklizené malé růžičky zbavíme vrchních okrajových lístků, které mívají horší kvalitu.

Polévky

Růžičková kapusta je velmi zdravá a vhodná pro časté využití v kuchyni. Polévkám dává dobrou chuť a působí v nich atraktivně. Vaříme ji s dalšími druhy zeleniny, které pěkně barevně doplňuje. Pokud z ní připravíme krémovou polévku, pochutnají si i ti, pro které jsou růžičky méně lákavé.

Hlavní jídla

Růžičkovou kapustu využijeme jako obyčejnou kapustu nebo kadeřávek - dusíme, smažíme a zapékáme ji. Růžičky můžeme ponechat vcelku, nebo rozdělit na menší části. Doplníme je další zeleninou, obvykle cibulkou a česnekem. Velmi dobře chutnají zapečené s bramborami. Sýrovo-vaječnou horní vrstvu obvykle přidáváme až po krátkém zapečení.

Karbanátky

Kapustu nejprve krátce povaříme a pak jemně nakrájíme nebo pomixujeme. Přidáme jemně pokrájenou cibulku, prolisovaný česnek, vajíčka a strouhanku. Kdo chce, přidá maso, uzeninu, luštěniny, Hrašku nebo strouhaný uzený sýr. Ochucené a usmažené karbanátky jsou velmi chutné.

Nevadí, když nemáme růžičkovou kapustu z vlastní zahrady. Patří mezi druhy zeleniny, které si můžeme koupit. Ne vždy ji však seženeme, proto se vyplatí uložit výhodně zakoupené kapustičky do mrazničky pro průběžnou spotřebu.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky