Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nejoblíbenější recepty z růžičkové kapusty. Proč je nejlepší v zimě?
Zdroj: Top recepty

Růžičková kapusta je zajímavá tím, že ji můžeme na zahradu chodit sklízet i v zimě. Stačí utrhnout několik růžiček a už máme co vařit. Je skvělá do polévek, dušených a zapékaných pokrmů i jako základ chutných karbanátků.

Sklizeň kapusty

Výhodou pěstování růžičkové kapusty je, že dobře snáší mráz, dokonce po přemrznutí získává tu správnou jemnost a chutnost. Růžičky buď sklidíme co nejpozději na podzim a uložíme do mrazničky, nebo si pro ně během zimy chodíme na záhon. Sklizené malé růžičky zbavíme vrchních okrajových lístků, které mívají horší kvalitu.

Polévky

Růžičková kapusta je velmi zdravá a vhodná pro časté využití v kuchyni. Polévkám dává dobrou chuť a působí v nich atraktivně. Vaříme ji s dalšími druhy zeleniny, které pěkně barevně doplňuje. Pokud z ní připravíme krémovou polévku, pochutnají si i ti, pro které jsou růžičky méně lákavé.

Hlavní jídla

Růžičkovou kapustu využijeme jako obyčejnou kapustu nebo kadeřávek - dusíme, smažíme a zapékáme ji. Růžičky můžeme ponechat vcelku, nebo rozdělit na menší části. Doplníme je další zeleninou, obvykle cibulkou a česnekem. Velmi dobře chutnají zapečené s bramborami. Sýrovo-vaječnou horní vrstvu obvykle přidáváme až po krátkém zapečení.

Karbanátky

Kapustu nejprve krátce povaříme a pak jemně nakrájíme nebo pomixujeme. Přidáme jemně pokrájenou cibulku, prolisovaný česnek, vajíčka a strouhanku. Kdo chce, přidá maso, uzeninu, luštěniny, Hrašku nebo strouhaný uzený sýr. Ochucené a usmažené karbanátky jsou velmi chutné.

Nevadí, když nemáme růžičkovou kapustu z vlastní zahrady. Patří mezi druhy zeleniny, které si můžeme koupit. Ne vždy ji však seženeme, proto se vyplatí uložit výhodně zakoupené kapustičky do mrazničky pro průběžnou spotřebu.

 

Komentáře

Další tipy a triky