Chyby při vaření marmelády: Přezrálé ovoce i opakované ochutnávání je pochybením
Všichni chceme být připraveni na výrobu marmelád dříve, než bude jahodová sezóna v plném proudu. Po ní totiž začne dozrávat další a další ovoce, a tak se nezastavíme až do podzimu. Jak na bezchybné marmelády?
Každý z nás chce vyrobit dokonalé marmelády bez jediné chybičky. Proto je pak zklamáním, pokud marmeláda chytne plíseň nebo zkvasí. Přinášíme vám seznam nejčastějších chyb, kterých se během přípravy marmelád můžete dopustit.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Časté chyby při vaření marmelád
Následující body obsahují popis pochybení včetně tipů, jak se daných chyb vyvarovat. Nemějte proto obavy, že byste to nezvládli. S námi zvládnete vše.
- Přezrálé plody využijte k přípravě nanuků či rozvarů na palačinky a lívance, do marmelády patří jen to nejhezčí a akorát zralé ovoce bez poškození. Z toho přezrálého vzejde zbytečně řídká marmeláda.
- Zapomeňte na okrajování plísně, takové plody patří celé do koše. I když vám to bude jistě líto, plíseň je prorostlá celým kusem ovoce.
- Plesnivá nebo zkvašená marmeláda? Říká se, že čistota se rovná polovině zdraví, proto mějte čistou pracovní plochu i všechno nádobí včetně utěrek.
- Také sklenice je potřeba důkladně sterilizovat, aby marmeláda nezplesnivěla.
- Nikdy neochutnávejte dvakrát stejnou lžičkou, pokud nechcete, aby marmeláda zkvasila a vám zbyly jen oči pro pláč.
- Příliš hustá nebo naopak řídká marmeláda? Dodržujte poměr surovin podle vámi vybraného receptu - každé ovoce má totiž jiné želírovací schopnosti.
- Pěna nemá v marmeládě co dělat, zkracuje její trvanlivost. Avšak nepatří ani do koše, skvělé uplatnění najde například do ranních kaší nebo jogurtů.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jedině správným a pečlivým postupem docílíte těch nejlepších výsledků. Již brzy si budete moci uvařit rybízovou marmeládu hotovou do 10 minut, a to podle následujícího videonávodu. Přejeme hodně úspěchů a radosti s nimi spojené.
Komentáře