Záviny z taženého těsta bývaly a jsou chloubou mnohých babiček a maminek. S našimi radami je zvládnete i vy
Jak vyplývá už z názvu, jde o velmi pružné těsto, které můžeme natahovat do délky i šířky.
Z taženého těsta tvoříme záviny sladké i slané, protože má neutrální chuť. Jeho příprava je zcela opačná, než u křehkého těsta. Křehké těsto pracuje se studeným tukem, studenou tekutinou, hněte se jen nezbytně nutnou dobu a uchovává v chladnu.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit dokonalé tažené těsto
Tažené těsto není složité, ale má své zákonitosti, které musíme dodržet, aby se podařilo. Všechny ingredience (kromě vody) musí mít pokojovou teplotu.
- Na jednu nohavici závinu potřebujeme: 150 g hladké mouky s vyšším obsahem lepku (pizza mouka nebo alespoň „dvounulka“), 1 žloutek, 20 g chuťově neutrálního oleje (asi 2 lžíce) nebo rozehřátého másla, špetku soli, 60–70 ml teplé (ne horké) vody (část vody můžeme nahradit lžící octa, který pomůže aktivaci lepku v mouce), olej na potření mísy a těsta
- Mouku prosijeme do mísy, aby se provzdušnila. Do středu uděláme důlek.
- Žloutek rozmícháme s olejem, polovinou vody a solí a vlijeme do důlku.
- Smícháme s okolní moukou, vyklopíme vše na vál a pomoučenýma rukama hněteme, postupně doléváme vodu.
- Těsto hněteme alespoň 10 minut, aby bylo hladké a nelepilo se.
- Práci nám usnadní elektrický hnětač.
- Z těsta vytvoříme hladkou kouli, potřeme olejem a olejem potřeme i mísu, do níž pak kouli z těsta vložíme.
- Zakryjeme fólií a necháme v pokojové teplotě půl hodiny zrát.
Tip: Tažené těsto lze připravit i ze špaldové mouky, jen bude potřebovat více vody (100–120 ml) a delší dobu zrání.
Jak těsto rozválet a natáhnout
- Na vál rozprostřeme velkou utěrku (při větším množství těsta např. bavlněný ubrus) a lehce pomoučníme.
- Těsto vytáhneme nejdříve v rukách.
- Pak válečkem vyválíme do tvaru obdélníka.
- Těsto vezmeme za okraje a opatrně vytahujeme do délky i šířky.
- Pod těsto vsuneme hřbety rukou a postupně vytahujeme tak, aby plát byl pravidelně vytažený a co nejtenčí. Měli bychom přes něj vidět vzor na utěrce.
- Silnější okraje odkrojíme. Můžeme je usmažit v oleji a pak pocukrovat nebo osolit.
- Před plněním závinu těsto kropíme tukem. Zavineme pomocí utěrky, na které je rozprostřené, protože by se jinak potrhalo.
Velmi pěkně a názorně je vidět příprava taženého závinu v tomto videoreceptu:
Věříme, že s našimi radami se i pro vás stane tažené těsto vaším majstrštykem.
Komentáře