9 chyb při zavařování: Dodržujte čistotu, postup přípravy i vhodné plnění sklenic
Léto je sezónou ovoce i zeleniny, a tak mnohdy nevíme, co zavařovat pro pozdější použití dřív. Samotný proces přípravy a následné sterilace ovoce a zeleniny provázejí chyby, kterým je potřeba se vyhnout. Které to jsou?
Léto znamená pro každého z nás něco jiného - pro děti prázdniny plné zážitků, pro puberťáky festivaly a letní lásky, no a pro nás dospělé často krátkou dovolenou a pak hledání času mezi prací a zavařováním. Poradíme, jak zavařovat beze ztrát.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Chyby při zavařování ovoce a zeleniny
Jestliže se s možnými pochybeními seznámíte s předstihem, můžete se jim s lehkostí vyhnout. Na následujících řádcích vás obeznámíme s těmi nejčastějšími.
- Čistota je naprostým základem, pokud nechcete, aby výsledek vaší snahy zplesnivěl nebo zkvasil. Mějte pečlivě uklizenou a umytou pracovní plochu, nádobí, potřebné pomůcky, ale také ruce a v neposlední řadě používané utěrky.
- Sterilizaci sklenic není radno podceňovat - opravdu nestačí vytáhnout je ze sklepa a použít. Nezapomínejte ani na víčka, která jsou stejně tak podstatná.
- Ovoce a zeleninu předem proberte. Nahnilé či plesnivé kusy neokrajujte, ale celé vyhoďte, plíseň je již v celém kuse. Vybírejte správně zralé, zdravé a pečlivě omyté plody, mechanicky poškozené raději využijte k přímé spotřebě.
- Ochutnávání je při práci v kuchyni samozřejmost, ovšem chybou je používat opakovaně jednu a tu samou lžíci. Ke koštu správného ochucení nálevu, kompotu nebo marmelády vždy použijte čistou lžíci, aby produkt nezkvasil.
- Příliš plné či prázdné sklenice jsou pochybením, kvůli kterému přijdete o svou úrodu, čas i práci. Správně by se měly sklenice plnit zhruba 1,5 cm pod okraj.
- Nesprávně připraveným nálevem může vzniknout ideální prostředí pro nežádoucí mikroorganismy a vy se tak můžete rozloučit s vlastními zásobami.
- Opakované používání víček není problémem, pokud jsou zcela nepoškozená jak samotná víčka, tak jejich těsnicí gumičky. Dbejte na jejich vhodný stav.
- Postup samotného zavařování má svá pravidla, proto neměňte trvání potřebné doby k zavaření, stejně tak ani výši nutné teploty tohoto procesu.
- Otáčení ještě horkých sklenic je velkou otázkou, my však tento postup vřele doporučujeme. Otočením dnem vzhůru vznikne žádoucí podtlak, kdy víčka správně přilnou - dobroty se skrývají pouze ve správně zavařených sklenicích.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Ať už máte v plánu zavařovat ovoce, zeleninu nebo například lesní houby, je vhodné se předem seznámit s celým procesem sterilace, abyste se na něj mohli s předstihem připravit. Zkusíte třeba pečená švestková povidla podle videoreceptu?
Komentáře