Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Léto je sezónou ovoce i zeleniny, a tak mnohdy nevíme, co zavařovat pro pozdější použití dřív. Samotný proces přípravy a následné sterilace ovoce a zeleniny provázejí chyby, kterým je potřeba se vyhnout. Které to jsou?

Léto znamená pro každého z nás něco jiného - pro děti prázdniny plné zážitků, pro puberťáky festivaly a letní lásky, no a pro nás dospělé často krátkou dovolenou a pak hledání času mezi prací a zavařováním. Poradíme, jak zavařovat beze ztrát.

Chyby při zavařování ovoce a zeleniny

Jestliže se s možnými pochybeními seznámíte s předstihem, můžete se jim s lehkostí vyhnout. Na následujících řádcích vás obeznámíme s těmi nejčastějšími.

  1. Čistota je naprostým základem, pokud nechcete, aby výsledek vaší snahy zplesnivěl nebo zkvasil. Mějte pečlivě uklizenou a umytou pracovní plochu, nádobí, potřebné pomůcky, ale také ruce a v neposlední řadě používané utěrky.
  2. Sterilizaci sklenic není radno podceňovat - opravdu nestačí vytáhnout je ze sklepa a použít. Nezapomínejte ani na víčka, která jsou stejně tak podstatná.
  3. Ovoce a zeleninu předem proberte. Nahnilé či plesnivé kusy neokrajujte, ale celé vyhoďte, plíseň je již v celém kuse. Vybírejte správně zralé, zdravé a pečlivě omyté plody, mechanicky poškozené raději využijte k přímé spotřebě.
  4. Ochutnávání je při práci v kuchyni samozřejmost, ovšem chybou je používat opakovaně jednu a tu samou lžíci. Ke koštu správného ochucení nálevu, kompotu nebo marmelády vždy použijte čistou lžíci, aby produkt nezkvasil.
  5. Příliš plné či prázdné sklenice jsou pochybením, kvůli kterému přijdete o svou úrodu, čas i práci. Správně by se měly sklenice plnit zhruba 1,5 cm pod okraj.
  6. Nesprávně připraveným nálevem může vzniknout ideální prostředí pro nežádoucí mikroorganismy a vy se tak můžete rozloučit s vlastními zásobami.
  7. Opakované používání víček není problémem, pokud jsou zcela nepoškozená jak samotná víčka, tak jejich těsnicí gumičky. Dbejte na jejich vhodný stav.
  8. Postup samotného zavařování má svá pravidla, proto neměňte trvání potřebné doby k zavaření, stejně tak ani výši nutné teploty tohoto procesu.
  9. Otáčení ještě horkých sklenic je velkou otázkou, my však tento postup vřele doporučujeme. Otočením dnem vzhůru vznikne žádoucí podtlak, kdy víčka správně přilnou - dobroty se skrývají pouze ve správně zavařených sklenicích.

Ať už máte v plánu zavařovat ovoce, zeleninu nebo například lesní houby, je vhodné se předem seznámit s celým procesem sterilace, abyste se na něj mohli s předstihem připravit. Zkusíte třeba pečená švestková povidla podle videoreceptu?

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli