Jak pěstovat cibuli šalotku? Výhodou je skvělá skladovatelnost, vydrží i dva roky
Cibule šalotka (množilka) patří mezi zajímavé odrůdy cibule, které se snadno pěstují a mají výbornou skladovatelnost. Jedná se o nenáročnou cibulovinu, které se daří na osluněném stanovišti. Rostlina se sklízí, jakmile začne poléhat. Využití je obdobné jako využití obyčejné kuchyňské cibule.
Cibuli šalotku pěstujeme především kvůli podzemní, ale i nadzemní části. Brzy zjara vysazujeme cibulky s dostatečným rozestupem, ze kterých se brzy vytvoří trs nových cibulek s podobnou velikostí jako cibulka původní (5–7 cibulek). Proto si šalotka získala název množilka. Její nať je podobná jako nať cibule, ale roste v hustších trsech a má menší vzrůst.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak pěstovat cibuli šalotku
Pěstování šalotky je obdobné jako pěstování cibule ze sazečky. Šalotka je nenáročná na teplotu a snáší dobře i méně příznivé teplotní podmínky.
- Pěstování je snadné a pokud od jiných zahrádkářů dostanete nebo koupíte hrst této cibule žluté nebo červené barvy, pro výsadbu na zkoušku to určitě bude stačit.
- Šalotku vysazujte do řádků ve sponu přibližně 10x20 cm.
- Výsadbu můžete provést už na podzim, podobně jako když vysazujete česnek. Cibulky dávejte do hloubky alespoň 5 cm pod povrch půdy. Na podzim vysazené cibulky nicméně často vybíhají v následujícím roce do květu.
- Časná jarní výsadba je běžnější, v tom případě šalotku není potřeba vysazovat tak hluboko jako při podzimní výsadbě.
- Během růstu je vhodné občasné nakypření a odplevelení půdy, ale zavlažovat cibuli není potřeba.
- Sklizeň proveďte až začne šalotka poléhat (podobně jako u obyčejné cibule), obvykle v první polovině července. Pokud vhodný čas promeškáte, tak budete cibuli na záhonech hůře "hledat", protože nať brzy zcela zaschne.
- Tip: Část vypěstované cibule spotřebujte a část cibulek si vždy uchovejte pro další výsadbu.
Jak skladovat šalotku
Po sklizni šalotku nechte na vzdušném a suchém místě (nejlépe pod převislou střechou) usušit a pak ji skladujte obdobně jako běžnou cibuli nebo česnek. Šalotka na rozdíl od kuchyňské cibule při delším uložení na jaře neraší a vyznačuje se vysokou skladovatelností. Běžně vydrží v dobrém stavu i dva roky.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Využití cibule šalotky
Šalotku používejte obdobně jako běžkou kuchyňskou cibuli, je však o něco menší a zvlášť oblíbená k nakládání v octovém nálevu. Proti obyčejné cibuli má tato cibule jemnější a nasládlou chuť. V kuchyni se uplatní i nať šalotky, používejte ji na jaře stejně jako pažitku nebo mladou cibulovou nať.
Tip: V průběhu zimy lze drobnější šalotku využít k domácímu pěstování chutné natě - stačí šalotku nahusto vysadit do misky a udržovat ji postavenou v čisté vodě.
Na závěr pro vás máme chutný tip na využití cibule:
Komentáře