Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Horké letní dny potlačují chuť k jídlu i hlad a násobí žízeň. Pokud připravíme lehké menu s osvěžujícími nápoji, nechají si strávníci rádi říct, zvlášť po dlouhém pobytu u vody nebo na výletě, kde každému rychle vytráví.

Léto znamená teplo. Zahřívací a horké nápoje necháme na chladné večery a na zimu. Omezíme husté vydatné polévky, smetanové omáčky, kořeněná pikantní jídla a smažené potraviny. Vzdáme se sladkých moučníků s těžkými máslovými krémy. 

Co dobrého na dopolední osvěžení

Volíme taková jídla, po kterých se nebudeme cítit unavení a ospalí.

  • Snídaňové teplé kaše vyměníme za studené vločky s jogurtem a ovocem, opečený toust s tvarohovou pomazánkou nebo smoothie z ovoce či zeleniny. Muže zasytí vaječná omeleta nebo plněný sendvič se salátem, šunkou a sýrem.
  • Polévky před hlavním jídlem volíme studené a vychlazené - takovými je španělské gazpacho, bulharský tarator nebo maďarská višňová polévka. Z teplých polévek jsou to kuřecí vývar, zeleninová polévka nebo česnečka.
  • K obědu uvítáme spíše lehký zeleninový salát než řízek s hranolkami. Opéct můžeme kuřecí plátek a rybu, připravit těstovinový salát, plněné tortilly nebo studené rizoto. Nejvhodnější je však zelenina na všechny způsoby.

Co lehkého a svěžího na odpoledne

Ke kávě nebo pro návštěvu připravíme něco hodně lehkého a svěžího:

  • Odpolední mlsání znamená, že rodině i návštěvě nabídneme lehký moučník, kterým je například nadýchaná bublanina nebo ovocný koláč. Děti milují zmrzlinu a nanuky, ale nepohrdnou ani lehkým jogurtovým pohárem s ovocem.
  • Místo vody mají mnozí z nás rádi šťavnaté ovoce a zeleninu. Mezi nejoblíbenější patří meloun, broskve, pomeranče a mandarinky, ananas, ledový salát. Ovocné saláty můžeme doplnit jogurtem a svěží citrónovou šťávou.
  • Večeře se odehrává v chladnější části dne, proto si můžeme dovolit grilované maso, ryby a zeleninu, opečené špekáčky, zeleninové či těstovinové saláty, obložené topinky a různé druhy chlebíčků s pomazánkami, šunkou a sýrem.

Osvěžující nápoje v horkém létě

V mrazáku bychom měli mít zásobu ledových kostek, kterými doplníme čistou vodu nebo jemně perlivou minerálku. Pokud máme rádi limonádu, připravíme si ji s kousky ovoce, s citrusy a s ledem nebo s domácím sirupem bez cukru. Pochutnat si můžeme na ledové kávě a čaji, na vychlazených mléčných koktejlech a ledové tříšti. Odpoledne a večer si s přáteli dopřejeme ke grilovačce vychlazené pivo, tinto de verano k osvěžení nebo španělskou sangrii s ovocem, na jejíž přípravu se můžete podívat ve videu:

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli