Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Aquafaba je málo známá, ale skvělá surovina, která se dá vyšlehat podobně jako bílek. Její použití je také podobné. Aquafabu získáte buď svařením vody, ve které jste vařili cizrnu, nebo jednoduše z plechovky s cizrnou. Ve videu vám ukážeme, jak se dá "voda" z plechovky využít.

Možná se chystáte vařit cizrnu, v tom případě pak delším varem zredukujte získaný vývar, nebo použijte tekutinu z plechovky s cizrnou. Pokud doma žádnou nemáte, nejspíš si ji budete chtít po zhlédnutí videa co nejdříve koupit na vyzkoušení. Vyberte nesolenou variantu - všímejte si proto toho, co je na plechovce napsáno.

Aquafaba je moderní surovina

Postup získání aquafaby z plechovky je snadný. Slijte tekutinu z plechovky cizrny nebo jiné luštěniny. Aquafaba je moderní surovina, která je zajímavá díky tomu, že dokáže vytvářet pěnu. Její vlastnosti připomínají vlastnosti bílků, proto je může v některých receptech nahradit. 

Jak udělat čokoládovou pěnu z aquafaby

Podívejte se na video a vychutnejte si čokoládovou specialitu ve spojení s oblíbeným dezertem.

  1. Připravte si plechovku cizrny a přeceďte nálev, aby v tekutině nezůstaly kousky luštěniny.
  2. Vodu následně asi 20–30 minut šlehejte elektrickým šlehačem. Důkladné vyšlehání je nutné.
  3. Přidejte ještě rozpuštěnou čokoládu a zlehka ji s pěnou promíchejte. Postupujte podle videa.
  4. Pěnu dejte do sklenic nebo pohárů a nechte ji v lednici ztuhnout a vychladit. Při delším uložení pěna začne řídnout a klesat.

Díky vhodnému dochucení z pěny nebudete cítit cizrnu, proto pěnu vždy nějak dochuťte. K dochucení se výtečně hodí vanilkový cukr, a také citron nebo kakao, k přislazení lze použít práškový cukr nebo jiné sladidlo.

Využití pěny z aquafaby

Pěnu můžete používat podobně jako ušlehaný sníh z bílků, ideální je do studených dezertů, které báječně ozdobí a vylepší.  

Budeme rádi, když nám napíšete, jak se vám čokoládová pěna povedla.

 

 

Komentáře

Další tipy a triky