Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hubnutí pomocí nízkokalorické stravy: Cizrna, oblíbená luštěnina, skvěle zasytí a má široké uplatnění v kuchyni
Zdroj: pixabay

Luštěniny patří mezi potraviny, které nemají vysoký obsah kalorií a zároveň mají tu úžasnou vlastnost, že jídla z nich jsou vydatná a skvěle nás zasytí. Jednou z nejoblíbenějších luštěnin na světě je právě cizrna. Jak ji zařadit do našeho jídelníčku?

Významný je její obsah proteinů (bílkovin), sacharidů a tuků. Cizrna je dále zdrojem minerálních látek, především vápníku a železa, obsahuje také řadu vitamínů, např. B15, B2, B6, E a C. Najdeme v ní dokonce i malé množství provitamínu A. Sto gramů vařené cizrny obsahuje podle Kalorických Tabulek 146 kalorií.
Konzumací cizrny zlepšujeme činnost našeho trávícího traktu a pozitivně ovlivňujeme náš imunitní systém, nervovou soustavu, stav chrupavek i upravujeme zvýšený cholesterol.

Pomazánky z cizrny

Cizrnová pomazánka je výborným a zdravým základem snídaně, večeře i svačiny do školy, do práce či na výlet. Podáváme ji nejlépe s celozrnným pečivem, toasty, obilnými plackami nebo vaflemi. Doplníme ji syrovou zeleninou.

Cizrnové polévky

Polévky jsou úžasná jídla. V chladných dnech zahřejí, ale i po zbytek roku mají velký význam. Dodávají nám potřebné tekutiny a pokud uvaříme vydatnou hustou polévku, pak nám postačí i jako hlavní chod. Doplnit ji stačí o chutné pečivo. 

Hlavní jídla s cizrnou

Cizrna se hodí do řady hlavních jídel. Je výborným doplněním salátů - díky ní se stává lehký zeleninový salát sytícím jídlem. Cizrnu a zeleninu můžeme kombinovat i s různými obilninami jako je bulgur, rýže či kuskus. A co takhle zkusit uvařit cizrnu na paprice?

Jak správně udělat hummus

Názorný postup pro přípravu hummusu z cizrny nám ukáže následující videorecept:
Přestože je cizrna vydatnou potravinou, která nás skvěle zasytí a dodá našemu tělu mnoho důležitých látek, patří do skupiny luštěnin, doporučovaných k rozumnému zařazení do jídelníčku pro snižování nadváhy, třeba i v kombinaci s listovou zeleninou.

 

 

Komentáře

Další tipy a triky