Znáte pracharandu? Posypku ze sušených hrušek si snadno připravíte sami
Od našich předků přebíráme umění zakonzervovat mnoho plodů, které nabízí příroda i zahrádka. Jedním ze způsobů konzervace je sušení. Sušené ovoce je vyhledávané i dnes, protože se v něm uchová chuť, většina vitamínů i dalších hodnotných látek. Sušené hrušky jsou výborným polotovarem nejen k posypce zvané pracharanda.
Na sušení jsou vhodnější méně šťavnaté druhy hrušek, naše babičky mívaly na zahradě hrušky "hniličky" - drobné hruštičky, které brzy od středu hnědly a měkly. Ty se hodily na sušení velmi dobře, suší se většinou celé. Na sušení se nehodí hrušky přezrálé (mají mnoho vody) ani nedozrálé (jsou trpké).
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak sušit hrušky
Dodržením několika pravidel budou sušené hrušky velmi kvalitním produktem.
- Hrušky můžete sušit volně ve stínu, za hezkého počasí venku, na parapetu okna či radiátoru, také v troubě s ventilátorem, ale největší jistotu máte se sušičkou potravin.
- Můžete je sušit nakrájené na čtvrtiny nebo plátky. Slupku, pokud není poškozená, neloupejte, obsahuje cennou vlákninu.
- Proti hnědnutí pomůže krátké namočení nakrájených hrušek do vody s citrónovou šťávou.
- V sušičce nebo troubě s ventilátorem se suší plátky hrušek při teplotě 70 °C asi 7–9 hodin. Usušené jsou ohebné. Pokud dobu prodloužíte, budou křupavé.
- Hrušky dobře uzavřete a skladujte na suchém, tmavém a chladnějším místě (sklep, spíž).
- Ze sušených, uvařených a rozemletých hrušek se dělá tradiční náplň valašských frgálů hruščáků.
Jak udělat pracharandu a k čemu ji použít
Staročeskou posypku připravíte snadno.
- Sušené hrušky roztlučte v hmoždíři podle tradice. Můžete však využít i moderní techniku - mlýnek na maso či stolní mixér.
- Pracharandu připravujte vždy čerstvou, nasává vlhkost a mohla by plesnivět.
- Pracharandou sypte kaše, knedlíky, škubánky a jiná sladká jídla, přidávejte ji do jogurtu a kamkoliv se vám bude hodit.
Pokud se urodí hodně hrušek, je výhodné je zpracovat také na výborná hrušková povidla podle našeho videoreceptu:
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře