Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Znáte pracharandu? Posypku ze sušených hrušek si snadno připravíte sami
Zdroj: Pixabay, PIRO4D

Od našich předků přebíráme umění zakonzervovat mnoho plodů, které nabízí příroda i zahrádka. Jedním ze způsobů konzervace je sušení. Sušené ovoce je vyhledávané i dnes, protože se v něm uchová chuť, většina vitamínů i dalších hodnotných látek. Sušené hrušky jsou výborným polotovarem nejen k posypce zvané pracharanda.

Na sušení jsou vhodnější méně šťavnaté druhy hrušek, naše babičky mívaly na zahradě hrušky "hniličky" - drobné hruštičky, které brzy od středu hnědly a měkly. Ty se hodily na sušení velmi dobře, suší se většinou celé. Na sušení se nehodí hrušky přezrálé (mají mnoho vody) ani nedozrálé (jsou trpké).

Jak sušit hrušky

Dodržením několika pravidel budou sušené hrušky velmi kvalitním produktem.

Jak udělat pracharandu a k čemu ji použít

Staročeskou posypku připravíte snadno.

Pokud se urodí hodně hrušek, je výhodné je zpracovat také na výborná hrušková povidla podle našeho videoreceptu:

Komentáře

Další tipy a triky