Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Frgál je druhem pečiva, které pochází z Valašska. V Čechách je známý pod názvem koláč, ale to nevystihuje základní vlastnosti frgálů - mají průměr kolem 30 cm a jednodruhovou sladkou nebo slanou náplň.

Mnoho lidí si plete frgály s chodskými koláči, bohatě zdobenými náplněmi, které na nich tvoří vzor. Frgály původně označovaly nepovedené kousky, tzv. zmetky. V současnosti jsou frgály tradičním valašským kynutým pečivem, podávaným nejen na slavnostech, posvíceních a svatbách, ale i jako pohoštění pro rodinu a hosty.

Jak připravit těsto na frgály

Připravíme si vymazlené kynuté těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 80 g moučkového cukru
  • 1 kostička droždí (42 g)
  • 250 ml mléka

Ze 2 lžic mouky, lžičky cukru, droždí a vlahého mléka připravíme hustou kaši - tzv. omládek, kterou necháme v misce pod utěrkou vzejít, než ho smícháme se zbylými surovinami:

  • 2 žloutky
  • 125 g másla nebo jiného kvalitního tuku
  • 50 ml oleje
  • špetka soli
  • citrónová kůra

Vypracujeme ručně nebo pomocí robota jemné, vláčné těsto bez žmolků, které přendáme do mísy, poprášíme moukou, přikryjeme čistou utěrkou a dáme do tepla kynout.

Jak vytvarovat a naplnit frgály

Kvalitní těsto je základ pro snadnou práci s pečivem:

  • Těsto rozdělíme na kousky po 240 g a vytvarujeme je do kulatých bochánků, které odložíme na pomoučenou utěrku.
  • Každý kousek rozválíme na kulatý plát o velikosti 30 cm (výbornou pomůckou je vál s naznačenými kruhy).
  • Práci si ušetříme vyválením těsta na pečicím papíru, přes který jsou kruhy na vále vidět - pak papír s těstem lehce přeneseme na plech.
  • Na placku naneseme náplň, kterou rozetřeme do stran tak, aby zůstal 1 cm kolem obvodu prázdný - ten potřeme vejcem.
  • Frgály posypeme máslovou drobenkou a dáme péct do vyhřáté trouby na 180°C, dokud kraje nezrůžoví.

Jaké jsou tradiční náplně do frgálů

Kromě sladkých náplní se frgály připravovaly i naslano - cukr patřil jen do omládku:

Pár rad nakonec

Rady a tipy pro ještě dokonalejší výsledek:

  • Přípravu těsta nesmíme uspěchat - naše babičky ho hnětly i několik hodin.
  • Nepoužíváme čerstvé ovoce, které pouští hodně šťávy.
  • Frgály můžeme pokapat máslem s rumem.
  • Ze dvou frgálů s různými náplněmi složíme barevný koláč pomocí výsečí.

Na přípravu tradičního frgálu se můžete podívat v našem videu:

Sladké drobečky

V současnosti se na tradiční přípravu frgálů příliš nehledí - to ale neznamená, že budou méně chutnat. Mnoho rodin má své vlastní recepty, které používají po generace, proto se složení těsta může lišit. Také náplně mají odlišnosti - pro snadnou přípravu můžeme použít čerstvé ovoce, ale musíme počítat s vlhkým těstem. Ještě snadnější na přípravu jsou pak frgály z tortil.

Komentáře