Jak se dělají valašské frgály? Vymazlené těsto plníme báječnými náplněmi
Frgál je druhem pečiva, které pochází z Valašska. V Čechách je známý pod názvem koláč, ale to nevystihuje základní vlastnosti frgálů - mají průměr kolem 30 cm a jednodruhovou sladkou nebo slanou náplň.
Mnoho lidí si plete frgály s chodskými koláči, bohatě zdobenými náplněmi, které na nich tvoří vzor. Frgály původně označovaly nepovedené kousky, tzv. zmetky. V současnosti jsou frgály tradičním valašským kynutým pečivem, podávaným nejen na slavnostech, posvíceních a svatbách, ale i jako pohoštění pro rodinu a hosty.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit těsto na frgály
Připravíme si vymazlené kynuté těsto:
- 500 g hladké mouky
- 80 g moučkového cukru
- 1 kostička droždí (42 g)
- 250 ml mléka
Ze 2 lžic mouky, lžičky cukru, droždí a vlahého mléka připravíme hustou kaši - tzv. omládek, kterou necháme v misce pod utěrkou vzejít, než ho smícháme se zbylými surovinami:
- 2 žloutky
- 125 g másla nebo jiného kvalitního tuku
- 50 ml oleje
- špetka soli
- citrónová kůra
Vypracujeme ručně nebo pomocí robota jemné, vláčné těsto bez žmolků, které přendáme do mísy, poprášíme moukou, přikryjeme čistou utěrkou a dáme do tepla kynout.
Jak vytvarovat a naplnit frgály
Kvalitní těsto je základ pro snadnou práci s pečivem:
- Těsto rozdělíme na kousky po 240 g a vytvarujeme je do kulatých bochánků, které odložíme na pomoučenou utěrku.
- Každý kousek rozválíme na kulatý plát o velikosti 30 cm (výbornou pomůckou je vál s naznačenými kruhy).
- Práci si ušetříme vyválením těsta na pečicím papíru, přes který jsou kruhy na vále vidět - pak papír s těstem lehce přeneseme na plech.
- Na placku naneseme náplň, kterou rozetřeme do stran tak, aby zůstal 1 cm kolem obvodu prázdný - ten potřeme vejcem.
- Frgály posypeme máslovou drobenkou a dáme péct do vyhřáté trouby na 180°C, dokud kraje nezrůžoví.
Jaké jsou tradiční náplně do frgálů
- maková, ořechová, tvarohová, povidlová a sušená hrušková náplň (pracharanda);
- jablka, meruňky, švestky, borůvky a třešně (rozvařené na hustou kaši);
- dušené sladké zelí, červená i cukrová řepa, vařená mrkev a kedlubna.
Pár rad nakonec
Rady a tipy pro ještě dokonalejší výsledek:
- Přípravu těsta nesmíme uspěchat - naše babičky ho hnětly i několik hodin.
- Nepoužíváme čerstvé ovoce, které pouští hodně šťávy.
- Frgály můžeme pokapat máslem s rumem.
- Ze dvou frgálů s různými náplněmi složíme barevný koláč pomocí výsečí.
Na přípravu tradičního frgálu se můžete podívat v našem videu:
Sladké drobečky
V současnosti se na tradiční přípravu frgálů příliš nehledí - to ale neznamená, že budou méně chutnat. Mnoho rodin má své vlastní recepty, které používají po generace, proto se složení těsta může lišit. Také náplně mají odlišnosti - pro snadnou přípravu můžeme použít čerstvé ovoce, ale musíme počítat s vlhkým těstem. Ještě snadnější na přípravu jsou pak frgály z tortil.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře