Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bulharsko je Balkánským státem ležícím západně od Černého moře. Balkánská kuchyně je typická pro zeleninové základy pokrmů, stejně jako nezbytnost mít k jídlu chleba - pitku. Co ochutnat při cestě do Bulharska?

Bulharsko je oblíbenou dovolenkovou destinací, ve které najdete moře, hory, mnoho památek a nádhernou, nedotčenou přírodu. Třešničkou na dortu je zdejší kuchyně, která je plná zeleniny, masa a obecně kvalitních surovin. Inspirujeme vás?

Co ochutnat v Bulharsku

Není vůbec od věci být včas připraven a vědět, co ochutnat v cílové destinaci dovolené. Díky tomu vám neunikne žádná z oblíbených místních pochoutek.

  1. Mezi nejoblíbenější pokrmy patří banica, což je pečivo (slaný koláč) z filo těsta plněné směsí jogurtu, balkánského sýra, vajec, trochy sodovky, cukru a soli. Ke skvělému osvěžení pak poslouží boza - fermentovaný nápoj z pšenice.
  2. Měšana skara je směs několika druhů grilovaného masa na jednom talíři - ten obsahuje maso kuřecí, vepřové, mleté, ale také například klobásy.
  3. Bulharským pokladem je ljutenica, zeleninová pomazánka z pečených paprik, rajčat, lilku, cibule a česneku. Použít ji lze na pečivo, pod maso i jako dip.
  4. Ajran vás skvěle osvěží v letních vedrech. Jedná se o nápoj z jogurtu a vody, který se zpravidla dochucuje solí a bylinkami (mátou) nebo česnekem.
  5. Tradičním pokrmem z Balkánu je musaka, kdy se jednotlivé receptury a ingredience liší podle oblasti, kde se právě nacházíte. Mleté maso se zeleninou zapékané na bramborách a polité bešamelem se těší neskutečné oblibě.
  6. Vepřové nebo kuřecí maso dušené na paprikách, cibuli a rajčatech se nazývá kavarma a podává se tradičně s pečivem - v Bulharsku je klasikou bílé pečivo.
  7. Máte rádi studené polévky? Pak nepropásněte šanci pochutnat si na bulharském taratoru, což je polévka ze salátových okurek, jogurtu, česneku a bylinek.
  8. Směs pečeného masa se zeleninou, která se podává na rozpálené litinové pánvi, najdete pod jedním slovem - sač. Nese tak stejný název jako tradiční balkánský hrnec, který může být z keramiky, oceli nebo litiny. Přílohou pak bývá sodova pitka, typický bulharský bílý chléb, který se kypří jedlou sodou.
  9. Pod pojmem bob s kjufteta se ukrývají fazole připravené na zeleninovém základu z cibule, rajčat a paprik, které doplňují kuličky z mletého masa.
  10. Bulharská dršťková škembe čorba se liší od naší dršťkové polévky tím, že se dršťky vaří v mléku s mletou paprikou, česnekem a octem. Výborná na kocovinu.

Pokud si chcete dovézt něco z dovolené v Bulharsku, dobrou volbou je šarena sol (barevná sůl) a další balkánské koření, třeba džodžen - koření do luštěninových jídel. Dále pak ljutenicu, kterou můžete sehnat jemnou, ale i velmi pikantní. Naší slivovici je podobná rakija a zajímavou chuť má anýzový likér mastika.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli