Co ochutnat v Bulharsku? 10 tipů na místní dobroty, které vás dostanou do kolen
Bulharsko je Balkánským státem ležícím západně od Černého moře. Balkánská kuchyně je typická pro zeleninové základy pokrmů, stejně jako nezbytnost mít k jídlu chleba - pitku. Co ochutnat při cestě do Bulharska?
Bulharsko je oblíbenou dovolenkovou destinací, ve které najdete moře, hory, mnoho památek a nádhernou, nedotčenou přírodu. Třešničkou na dortu je zdejší kuchyně, která je plná zeleniny, masa a obecně kvalitních surovin. Inspirujeme vás?
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Co ochutnat v Bulharsku
Není vůbec od věci být včas připraven a vědět, co ochutnat v cílové destinaci dovolené. Díky tomu vám neunikne žádná z oblíbených místních pochoutek.
- Mezi nejoblíbenější pokrmy patří banica, což je pečivo (slaný koláč) z filo těsta plněné směsí jogurtu, balkánského sýra, vajec, trochy sodovky, cukru a soli. Ke skvělému osvěžení pak poslouží boza - fermentovaný nápoj z pšenice.
- Měšana skara je směs několika druhů grilovaného masa na jednom talíři - ten obsahuje maso kuřecí, vepřové, mleté, ale také například klobásy.
- Bulharským pokladem je ljutenica, zeleninová pomazánka z pečených paprik, rajčat, lilku, cibule a česneku. Použít ji lze na pečivo, pod maso i jako dip.
- Ajran vás skvěle osvěží v letních vedrech. Jedná se o nápoj z jogurtu a vody, který se zpravidla dochucuje solí a bylinkami (mátou) nebo česnekem.
- Tradičním pokrmem z Balkánu je musaka, kdy se jednotlivé receptury a ingredience liší podle oblasti, kde se právě nacházíte. Mleté maso se zeleninou zapékané na bramborách a polité bešamelem se těší neskutečné oblibě.
- Vepřové nebo kuřecí maso dušené na paprikách, cibuli a rajčatech se nazývá kavarma a podává se tradičně s pečivem - v Bulharsku je klasikou bílé pečivo.
- Máte rádi studené polévky? Pak nepropásněte šanci pochutnat si na bulharském taratoru, což je polévka ze salátových okurek, jogurtu, česneku a bylinek.
- Směs pečeného masa se zeleninou, která se podává na rozpálené litinové pánvi, najdete pod jedním slovem - sač. Nese tak stejný název jako tradiční balkánský hrnec, který může být z keramiky, oceli nebo litiny. Přílohou pak bývá sodova pitka, typický bulharský bílý chléb, který se kypří jedlou sodou.
- Pod pojmem bob s kjufteta se ukrývají fazole připravené na zeleninovém základu z cibule, rajčat a paprik, které doplňují kuličky z mletého masa.
- Bulharská dršťková škembe čorba se liší od naší dršťkové polévky tím, že se dršťky vaří v mléku s mletou paprikou, česnekem a octem. Výborná na kocovinu.
Mohlo by vás zajímat
Pokud si chcete dovézt něco z dovolené v Bulharsku, dobrou volbou je šarena sol (barevná sůl) a další balkánské koření, třeba džodžen - koření do luštěninových jídel. Dále pak ljutenicu, kterou můžete sehnat jemnou, ale i velmi pikantní. Naší slivovici je podobná rakija a zajímavou chuť má anýzový likér mastika.
Komentáře