Co použít místo paličky k naklepání řízků? Některá masa potřebují šetrné zacházení
Maso na řízky má i po rozkrájení tuhá vlákna. Narušíme je rozklepáním, kdy tato vlákna rozbijeme a řízek tak bude křehčí a šťavnatější. Úplně doslova to neplatí pro jemné kuřecí maso, které se nenaklepává paličkou.
Masové plátky se skládají ze svalových vláken, která se smažením a pečením smrští a maso je pak tuhé. Pokud vlákna narušíme, budou řízky křehké a měkké. K naklepávání masa používáme paličku - co ale dělat, pokud ji zrovna nemáme?
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Co použít místo paličky
- Jemné kuřecí maso naklepeme hranou ruky, pěstí nebo konečky prstů.
- Válečkem na těsto nebo hranou prkénka klepeme krůtí a vepřové maso.
- Na hovězí maso si koupíme speciální "razítka" s jehlami, která naruší vlákna.
Kuřecí maso má tak jemná vlákna, že se klidně obejdeme bez jeho naklepání. I když se svalová vlákna "smrští", maso zůstane křehké, jemné a šťavnaté.
Z naklepaného masa uděláme například masovou roládu. Na její přípravu se podívejme ve videu:
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře