Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Co použít místo paličky k naklepání řízků? Některá masa potřebují šetrné zacházení
Zdroj: Iva Jechová

Maso na řízky má i po rozkrájení tuhá vlákna. Narušíme je rozklepáním, kdy tato vlákna rozbijeme a řízek tak bude křehčí a šťavnatější. Úplně doslova to neplatí pro jemné kuřecí maso, které se nenaklepává paličkou.

Masové plátky se skládají ze svalových vláken, která se smažením a pečením smrští a maso je pak tuhé. Pokud vlákna narušíme, budou řízky křehké a měkké. K naklepávání masa používáme paličku - co ale dělat, pokud ji zrovna nemáme?

Co použít místo paličky

Maso klepeme přes fólii, která brání znečištění okolí:
  • Jemné kuřecí maso naklepeme hranou ruky, pěstí nebo konečky prstů.
  • Válečkem na těsto nebo hranou prkénka klepeme krůtí a vepřové maso.
  • Na hovězí maso si koupíme speciální "razítka" s jehlami, která naruší vlákna.

Kuřecí maso má tak jemná vlákna, že se klidně obejdeme bez jeho naklepání. I když se svalová vlákna "smrští", maso zůstane křehké, jemné a šťavnaté.

Z naklepaného masa uděláme například masovou roládu. Na její přípravu se podívejme ve videu:

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli