Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Perníkové koření obsahuje směs různých druhů koření, které dodávají perníku jeho typickou vůni a výraznou chuť. Základní složkou této kořenící směsi je skořice, hřebíček a badyán, ale i další aromatické koření.

Perníkové koření dává litému perníku i malým perníčkům jejich charakteristickou chuť a vůni. Díky tomu si v mysli často spojujeme perníkové koření s Vánoci, přitom perník patří mezi nejoblíbenější české moučníky, které pečeme po celý rok.

Co použít místo perníkového koření

Pokud nemáme doma perníkové koření, namícháme si ho sami:

  • Skořice a hřebíček je dvojice, která k perníku neodmyslitelně patří a je základem kořenící směsi. Dalšími důležitými složkami jsou badyán, kardamom, nové koření, anýz, fenykl, zázvor a muškátový oříšek, někdy i mletý koriandr, pepř nebo chilli.
  • Ze všech druhů koření, které máme doma, vyřadíme ty, bez nichž se rádi obejdeme (někdo například nemusí anýz, jiný zase zázvor). V hmoždíři nebo v mlýnku na koření pečlivě rozemeleme koření a postupně přidáváme méně obvyklé druhy podle intenzity vůně.

Perník je oblíbeným moučníkem našich babiček a maminek. Je rychlý, jednoduchý a jediné, na co nesmíme zapomenout, je dobře ho okořenit. Zkusíme si připravit litý perník podle videa:

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli