Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Koriandr je opomíjená zelená bylinka a zároveň koření, které si pomalu nachází cestu i do naší kuchyně
Zdroj: Pixabay - restyledliving

Koriandr je zelená bylinka a koření, pocházející z Blízkého východu a Středomoří. Je známý už několik tisíc let, což dokazují objevy v izraelských jeskyních. U nás ještě koriandr není příliš používaný, ale pomalu si k nám nachází cestu. Je jednou z důležitých složek asijské, indické a mexické kuchyně.

Koriandr je jednoletá rostlina, připomínající svými listy petržel. Někdy se mu přezdívá "čínská petržel" a na první pohled si obě rostliny můžeme lehce splést. Jejich chuť je ale naprosto rozdílná. Koriandr vyséváme na záhon od dubna do května, ale semena se hůře shánějí, proto je snazší koupit sazenice, které můžeme pěstovat nejen na zahrádce, ale i v květináči za oknem. Jeho pěstování je nenáročné, koriandr potřebuje hlavně slunce a vláhu.

Využití koriandru

Podle lidového léčitelství je koriandr ceněnou bylinkou. Celá rostlina koriandru se dá zužitkovat - od kořene přes semínka až po listy, které se používají při vaření nejčastěji.

  • Kořen koriandru má stejné využití jako zázvor - používá se k výrobě sirupů na kašel, k přípravě čaje při nachlazení nebo nechutenství i jako příloha zeleninových směsí v asijské kuchyni.
  • Mletá semínka koriandru připomínají svou nasládlou chutí pomerančovou kůru i šalvěj a jsou nedílnou součástí orientálního koření a jejich směsí (garam masala, kari).
  • Zelené listy, vypadající jako plocholistá petržel, ozvláštní každý exotický pokrm jemnou citrusovou vůní. Jejich využití je univerzální - od celých lístků v salátech, jemně nasekaných v polévkách nebo rozmixovaných v zeleninových smoothie.

Koriandr v naší kuchyni

Rostlina koriandru může mít své místo v květináči na parapetu po celý rok. Orientální kuchyně je u nás v poslední době velmi oblíbená a koriandr, ať ve formě koření, semínek nebo listů, v ní nesmí chybět. Pokud nemáte možnost si koriandr vypěstovat, můžete si ho koupit jako sušené koření v obchodě nebo jako zelené koření v květináči.

V našem video-receptu se můžete podívat, jak připravit jídlo s koriandrem:

Pěstujete také doma koriandr? Využíváte ho při vaření? Pokud jeho chuť ještě neznáte, můžete ho vyzkoušet s nějakým naším receptem - určitě nebudete zklamaní.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky