Co připravit na grilovačku: Naložené masíčko, ale také zástěru a grilovací náčiní
Grilování je jednou z metod tepelného upravování potravin nad žhavými uhlíky při teplotě nad 160 °C. Maso, zeleninu i ovoce opékáme na roštu, na jehlách, nad topnou spirálou nebo mezi kontaktními deskami.
Grilování je společenskou a gastronomickou událostí pro rodinu i pro přátele. Při grilování však nejde jen o vytažení grilu na zahradu a položení plátků masa na rošt. Gril potřebuje naši péči a přípravu pomůcek a nářadí, potřebných pro grilování.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
- Jaké známe typy a druhy grilů
- Jak připravit gril na letní sezónu
- Jak si naplánovat grilování
- Jak připravit potraviny na gril
- Jaká dochucovadla na grilování
- Jaké nářadí použít ke grilování
- Jaké nádobí připravit na grilování
- Jaké jsou pomůcky na grilování
- Jak na bezpečnost při grilování
- Jak ukončit samotné grilování
1
Jaké známe typy a druhy grilů
Známe tři základní druhy grilů - plynový, elektrický a na dřevěné uhlí. Některé jsou malé, určené pro grilování na stole, jiné svou velikostí nahradí celou kuchyňskou linku a jsou součástí zahradních kuchyní. Kromě těchto grilů známe i vertikální gril na kebab a kontaktní gril s opékáním mezi deskami.
2
Jak připravit gril na letní sezónu
Na jaře, když je pěkné počasí, připravujeme gril na letní sezónu. Pokud jsme zanedbali čištění grilu na podzim, budeme mít více práce. Napečený tuk seškrábeme z roštu, z desek a víka grilu. Vše pečlivě umyjeme horkou vodou se saponátem a opláchneme. Rezavá místa přetřeme žáruvzdornou barvou.
3
Jak si naplánovat grilování
Na velké grilování bychom měli mít sepsaný plán. Pokud je gril vzdálený od domu, nebude se nám chtít běhat pro každou maličkost. Sepíšeme si vše, co potřebujeme nejen k chodu grilu a ke grilování samotnému, ale i k servírování opečených pokrmů. Vše potřebné musíme mít po ruce, abychom to nemuseli hledat.
4
Jak připravit potraviny na gril
Jako první připravíme potraviny, které se marinují - maso, ryby, některá zelenina. Naložíme je do marinády už večer nebo alespoň několik hodin před pečením. Dopoledne připravíme saláty, dipy, omáčky a různé druhy pečiva - chléb, bagety, veky, rohlíky. Špízy napícháme na jehly a uložíme v lednici.
5
Jaká dochucovadla na grilování
U grilu bychom měli mít různé druhy koření, olej a zbylou marinádu na potření masa, vodu nebo pivo k zastříknutí. Na stoly umístíme dochucovací nádobky se solí, pepřem, sójovou omáčkou, ale také hořčici, strouhaný křen, kečup nebo koupené omáčky, které už jsou namíchané a kapou se přímo na jídlo.
6
Jaké nářadí použít ke grilování
Pomůcky, které jsou při grilování nepostradatelné? Rozhodně je to prkénko, ostrý nůž, obracečky, mašlovačka, dlouhá vidlička, lžíce na polévání a kleště na uchopení grilovaných potravin. Dále je to lopatka na dosypávání dřevěného uhlí, kterého bychom měli mít doma dostatečnou zásobu.
7
Jaké nádobí připravit na grilování
Na odkládání grilovaných potravin připravíme větší talíře nebo podnosy. Na servírování voňavých pochoutek využijeme bohatou nabídku jednorázového papírového nebo plastového nádobí a kelímků, které po použití vyhodíme. Na stole nesmí chybět vidličky a steakové nože, lžíce na salát, nůž na chléb a ubrousky.
8
Jaké jsou pomůcky na grilování
Kuchař se při grilování neobejde bez zástěry, pokud nechce, aby jeho oblečení skončilo v popelnici. Neobejde se ani bez rukavic, které mu chrání prsty před popálením. Alobal zase chrání gril před stříkajícím tukem. Na co nesmíme nikdy zapomenout? Na dobré osvětlení celého prostranství.
9
Jak na bezpečnost při grilování
Gril by měl stát na rovném, dobře osvětleném místě mimo trasy běhajících dětí. V dosahu kuchaře musí stát kbelík s vodou nebo hasicí přístroj. Používáme zástěru a rukavice, které nás chrání před stříkajícím tukem. Musíme si dát pozor na elektrické kabely – zahrabeme je do země, abychom zakopnutím o ně nepřevrátili gril.
10
Jak ukončit samotné grilování
Nádobí odneseme do myčky, jednorázové vyhodíme. Grilovací náčiní omyjeme horkou vodou se saponátem. Oškrábeme z roštu napálený tuk a zbytky potravin a spolu s grilem vše pečlivě umyjeme. Vychladlý popel odneseme do popelnice. Uzavřený gril uklidíme pod přístřešek, aby nestál na dešti a nereznul.
Jedním z nejoblíbenějších druhů masa, které se hodí na grilování, je prorostlá, dobře namarinovaná krkovička, kterou si můžeme připravit podle videa:
Komentáře