Co s nedozrálými rajčaty? Kdy je už raději sklidit a jak je doma nechat zčervenat
Na zahradě ještě máte keříčky rajčat a očekáváte déšť a nepříznivé počasí? Při slunečném počasí plody krásně dozrávají, ale při ochlazení, vlhku a dešti jejich kvalita klesá. Pěstitelům se vyplatí sledovat předpověď počasí a podle ní se zařídit.
Nejchutnější jsou rajčata pěkně vyzrálá na slunci, taková máme nejraději. Nicméně kvapem se blíží podzim a s ním ochlazení, deštivé počasí a mlhy - to vše plodům příliš neprospívá. Nejspíš ještě máte na keřících hodně nazrálých rajčat a také rajčata zatím úplně zelená, která by měla ještě trochu dorůst. Správnou péčí a osvědčeným postupem jistě zvládnete z úrody vytěžit maximum. Mohlo by vám pomoci několik tipů a osvědčených postupů.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Kdy sklidit nedozrálá rajčata
Není žádným tajemstvím, že sklizená nedozrálá rajčata v dobrých podmínkách brzy krásně zčervenají. Potřebují k tomu hlavně dostatečné teplo.
- Má přijít deštivé počasí? Vyplatí se před deštěm otrhat všechna načervenalá rajčata a rozložit je na bedničkách pod střechou. Po dešti by plody mohly začít praskat a praskliny bývají často napadeny plísněmi.
- Očekáváte výraznější ochlazení, blíží se už chladné podzimní dny? Načervenalá rajčata včas skliďte a nechte je dozrát v teplém prostředí.
- Obáváte se houbových chorob na rostlinách? I v tomto případě už plody raději otrhejte a nechte dozrát v příznivém prostředí.
- Je na vašich rostlinách ještě stále hodně zelených plodů? Otrhejte už všechny načervenalé, aby rostliny mohly dát svou sílu a energii k dozrávání právě těm zeleným.
- Zcela zelená rajčata skliďte teprve když je předpověď nepříznivá a na rostlinách by už plody neměly šanci dozrát. Před příchodem prvních ranních mrazíků můžete sklidit dokonce celé rostliny a zavěsit je v chráněné místnosti, kde rajčata postupně dozrají.
Krásně, spolehlivě a rychle dozrají všechna rajčata, která už se začala před otrháním barvit, ale zcela zelená rajčata budou červenat pomaleji. Ničemu to ale nevadí, alespoň vám vydrží na delší časové období.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak nechat rajčata zčervenat
Pro začínající pěstitele máme několik rad.
- S rajčaty zacházejte při sklizni šetrně, aby nedošlo k jejich poškození. Ideální je, když jim ponecháte krátkou stopečku. Sklízejte je do košíku nebo kyblíku.
- K delšímu skladování a postupnému dozrávání se hodí pouze zdravé kusy, naprasklá rajčata se brzy začnou kazit a krouží kolem nich nepříjemné octomilky.
- Po sklizni plody rozložte na bedýnky, nízké papírové krabice, tácky nebo plechy vyložené papírem. Dokud je příjemné počasí, můžete je mít v místnosti, kde uchováváte i další zeleninu a ovoce. Bedničky dejte na stůl nebo do regálu, nenechávejte je na zemi, rajčata potřebují vzdušné prostředí a ochranu před vlhkem a chladem. Nesmí k nim mít přístup hlodavci. Doporučuje se tmavší prostředí, ale každopádně by na rajčata nemělo svítit přímé světlo.
- Ideální teplota pro domácí dozrávání rajčat se pohybuje mezi 18–21 °C. Při teplotě pod 15 °C dozrávání stagnuje a rajčata se často začínají kazit, naopak při vyšší než doporučené teplotě rajčata mohou začít vysychat a jejich chuť ztrácí na intenzitě.
- Když se začne ochlazovat a chlad proniká i do vaší skladovací místnosti, neváhejte a přeneste co nejdříve rajčata domů. Můžete je dát na okenní parapet nebo na místo, kde vám nebudou překážet a budete o nich mít dobrý přehled. Rajčata kontrolujte a postupně odebírejte červenající plody.
- Všechny poškozené a kazící se kusy hned odstraňujte, aby nedošlo ke kažení dalších plodů. Při dobré péči vám sklizená rajčata mohou vydržet třeba do listopadu.
- Jak urychlit dozrávání rajčat? K rajčatům se doporučuje pro rychlejší uzrávání přidávat zralá jablka nebo banány, protože uvolňují etylen.
Rajčata v naší kuchyni
Zralá rajčata jsou krásně vybarvená a u stopky už nemají zelené skvrny. Na dotyk jsou pevná, ale při jemném zmáčknutí lehce pružná, ne však příliš měkká. Mají příjemnou vůni a lesklou slupku.
Pokud nechte čekat, až rajčata zčervenají, můžete se podívat, jak zelená rajčata zpracovat do čalamád a jiných zavařenin.
Naopak v případě, že vám naráz červená a měkne více krásných rajčat, můžete z nich uvařit výtečný kečup nebo rajský protlak.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře