Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Co s nedozrálými rajčaty? Kdy je už raději sklidit a jak je doma nechat zčervenat
Zdroj: Eva Skoumalová

Na zahradě ještě máte keříčky rajčat a očekáváte déšť a nepříznivé počasí? Při slunečném počasí plody krásně dozrávají, ale při ochlazení, vlhku a dešti jejich kvalita klesá. Pěstitelům se vyplatí sledovat předpověď počasí a podle ní se zařídit.

Nejchutnější jsou rajčata pěkně vyzrálá na slunci, taková máme nejraději. Nicméně kvapem se blíží podzim a s ním ochlazení, deštivé počasí a mlhy - to vše plodům příliš neprospívá. Nejspíš ještě máte na keřících hodně nazrálých rajčat a také rajčata zatím úplně zelená, která by měla ještě trochu dorůst. Správnou péčí a osvědčeným postupem jistě zvládnete z úrody vytěžit maximum. Mohlo by vám pomoci několik tipů a osvědčených postupů.

Není žádným tajemstvím, že sklizená nedozrálá rajčata v dobrých podmínkách brzy krásně zčervenají. Potřebují k tomu hlavně dostatečné teplo.

  • Má přijít deštivé počasí? Vyplatí se před deštěm otrhat všechna načervenalá rajčata a rozložit je na bedničkách pod střechou. Po dešti by plody mohly začít praskat a praskliny bývají často napadeny plísněmi.
  • Očekáváte výraznější ochlazení, blíží se už chladné podzimní dny? Načervenalá rajčata včas skliďte a nechte je dozrát v teplém prostředí.  
  • Obáváte se houbových chorob na rostlinách? I v tomto případě už plody raději otrhejte a nechte dozrát v příznivém prostředí.
  • Je na vašich rostlinách ještě stále hodně zelených plodů? Otrhejte už všechny načervenalé, aby rostliny mohly dát svou sílu a energii k dozrávání právě těm zeleným.
  • Zcela zelená rajčata skliďte teprve když je předpověď nepříznivá a na rostlinách by už plody neměly šanci dozrát. Před příchodem prvních ranních mrazíků můžete sklidit dokonce celé rostliny a zavěsit je v chráněné místnosti, kde rajčata postupně dozrají. 

Krásně, spolehlivě a rychle dozrají všechna rajčata, která už se začala před otrháním barvit, ale zcela zelená rajčata budou červenat pomaleji. Ničemu to ale nevadí, alespoň vám vydrží na delší časové období

Jak nechat rajčata zčervenat

Pro začínající pěstitele máme několik rad.

  • S rajčaty zacházejte při sklizni šetrně, aby nedošlo k jejich poškození. Ideální je, když jim ponecháte krátkou stopečku. Sklízejte je do košíku nebo kyblíku.
  • K delšímu skladování a postupnému dozrávání se hodí pouze zdravé kusy, naprasklá rajčata se brzy začnou kazit a krouží kolem nich nepříjemné  octomilky.
  • Po sklizni plody rozložte na bedýnky, nízké papírové krabice, tácky nebo plechy vyložené papírem. Dokud je příjemné počasí, můžete je mít v místnosti, kde uchováváte i další zeleninu a ovoce. Bedničky dejte na stůl nebo do regálu, nenechávejte je na zemi, rajčata potřebují vzdušné prostředí a ochranu před vlhkem a chladem. Nesmí k nim mít přístup hlodavci. Doporučuje se tmavší prostředí, ale každopádně by na rajčata nemělo svítit přímé světlo.
  • Ideální teplota pro domácí dozrávání rajčat se pohybuje mezi 18–21 °C. Při teplotě pod 15 °C dozrávání stagnuje a rajčata se často začínají kazit, naopak při vyšší než doporučené teplotě rajčata mohou začít vysychat a jejich chuť ztrácí na intenzitě. 
  • Když se začne ochlazovat a chlad proniká i do vaší skladovací místnosti, neváhejte a přeneste co nejdříve rajčata domů. Můžete je dát na okenní parapet nebo na místo, kde vám nebudou překážet a budete o nich mít dobrý přehled. Rajčata kontrolujte a postupně odebírejte červenající plody.
  • Všechny poškozené a kazící se kusy hned odstraňujte, aby nedošlo ke kažení dalších plodů. Při dobré péči vám sklizená rajčata mohou vydržet třeba do listopadu.
  • Jak urychlit dozrávání rajčat? K rajčatům se doporučuje pro rychlejší uzrávání přidávat zralá jablka nebo banány, protože uvolňují etylen.

Rajčata v naší kuchyni

Zralá rajčata jsou krásně vybarvená a u stopky už nemají zelené skvrny. Na dotyk jsou pevná, ale při jemném zmáčknutí lehce pružná, ne však příliš měkká. Mají příjemnou vůni a lesklou slupku

Pokud nechte čekat, až rajčata zčervenají, můžete se podívat, jak zelená rajčata zpracovat do čalamád a jiných zavařenin.

Naopak v případě, že vám naráz červená a měkne více krásných rajčat, můžete z nich uvařit výtečný kečup nebo rajský protlak.

Budeme rádi, když nám pod článek napíšete svoje zkušenosti s podzimním dozrávání rajčat

 

Komentáře

Další tipy a triky