Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sklidili jste všechna rajčata před příchodem mrazíků? Poradíme, co s nimi
Zdroj: Pixabay, NoName

I když teplé počasí přálo rajčatům i další plodové zelenině a plody mohly zůstat na záhonech dlouho do podzimu, přesto je musíme sklidit včas před příchodem prvních mrazíků. Po přemrznutí by již kvalita plodů klesala, stejně jako trvanlivost.

Před ochlazením je nutné sklidit všechna rajčata, červená i zelená. Sklizeň provádíme za slunečného počasí. Při vlhkém počasí sklizená rajčata by byla plná vlhkosti a velmi náchylná k šíření plísní, dlouho by nám nevydržela. Naopak správně sklizená rajčata jsou trvanlivá.

  • U plodů by měly zůstat alespoň krátké stopky (v tom případě je sklidíme ulomením v kolínku nad plodem).
  • Sklizeň nám usnadní zahradní nůžky. Zvlášť menší rajčata můžeme sklízet po celých "hroznech" a nechat dozrát společně.

Co se sklizenými rajčaty

Rajčata přeneseme do místnosti a přebereme je. 

  • Pevná červená rajčata něco vydrží. Rozložíme je (na přepravky nebo tácky) a postupně spotřebujeme.
  • Naprasklá nebo poškozená rajčata je nutné zpracovat nejprve. Již druhý den po sklizni se mohou začít kazit.
  • Měkká červená rajčata brzy spotřebujeme např. do leča nebo jiným způsobem. Můžeme je také zavařit nebo zamrazit.
  • Narůžovělá a zelená rajčata necháme dozrát. Rozložíme je do jedné vrstvy, dáme je do přepravek nebo papírových krabic a přikryjeme prodyšným materiálem (papír, utěrka), aby byly ve tmě. Můžeme k nim dát např. banán pro urychlení dozrávání. Uložíme je do obytných místností, na teplé a suché místo, při teplotě od 18 °C (nebo vyšší) pozvolna dojdou.

Uskladněná rajčata je nutné občas kontrolovat, některé plody se mohou začít kazit. A něco dobrého z rajčat? Můžete se pustit do domácího leča podle názorného videoreceptu.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více