Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Co vařit v gulášovém kotlíku? Výčtem možností využití vás zcela jistě překvapí
Zdroj: Pixabay, JalynBryce

Pokud jste si doposud mysleli, že kotlík je vhodný pouze k přípravě guláše, následující článek vás vyvede z omylu. Jeho využití je velmi pestré, od ohřátí vody na umytí či čaj až po masové či zeleninové ragú. Přesvědčte se sami.

Gulášové kotlíky získaly svůj název díky tomu, že se v nich nejčastěji připravují právě guláše. Jejich využití však skýtá mnohem více možností, než si mnozí z nás myslí. Přesvědčte se na následujících řádcích - v našem výběru oblíbených jídel z kotlíku.

Co vařit v kotlíku

Kotlík je velmi užitečným pomocníkem, jestliže jste se rozhodli stanovat či kempovat po delší čas a bez přístupu k jiným možnostem tepelné úpravy (nejen) pokrmů.

  1. V první řadě musíme zmínit ten nejznámější pokrm z kotlíku, kterým je guláš. Ať už se rozhodnete pro guláš hovězí nebo ten bramborový, počítejte s tím, že doba přípravy pokrmů je v kotlíku o poznání delší než u klasického sporáku.
  2. V kotlíku si zcela bez problému uvaříte vodu na kávu nebo čaj. Také v něm zvládnete přípravu nejrůznějších polévek.
  3. Těstoviny z kotlíku? Ani to není nemožné, stejně jako příprava rýže.
  4. Masové a zeleninové ragú je z kotlíku naprosto dokonalé, jinak tomu není ani v případě leča s uzeninou nebo oblíbených buřtů na pivu.
  5. V kotlíku připravíte většinu jídel připravovaných jako ty "z jednoho hrnce".

Tip1: Teplotu sice v přírodě nemůžeme regulovat otočením knoflíku jako u sporáku, ale téměř stejně snadno - stačí měnit výšku kotlíku nad ohněm pomocí řetízku.

Tip2: Pokud je to možné, vyvarujte se používání mouky, která se v kotlíku velmi rychle začne připalovat. K případnému zahušťování použijte vhodnou zeleninu.

Dejte gulášovému kotlíku šanci a uvidíte, že jídla v něm připravovaná se absolutně nedají srovnat s těmi vařenými na plotně. Jejich chuť je výraznější a celkově jsou chutnější právě díky vaření na ohni. Zkusíte klasický bramborový guláš z kotlíku?

Komentáře

Další tipy a triky