Co ochutnat v Bosně a Hercegovině? Země, ve které se mísí tři etnika, stojí za návštěvu
Období letních dovolených pomalu začíná. S cestováním do zahraničí je spojené nejen prozkoumávání neznámých míst, ale také objevování nových chutí. Bosna a Hercegovina je pro to zemí ideální, jelikož se v ní skloubí kuchyně tří národů.
Krásná příroda s mohutnými horami, průzračnými řekami a jezery, ale i kouskem moře, bohatá, avšak i smutná historie, rozmanité kultury, ale především výtečná kuchyně - to je Bosna a Hercegovina. Pojďme se společně podívat na to, co v této malebné zemi musíte ochutnat.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Co ochutnat v Bosně a Hercegovině
Níže najdete ty nejznámější pokrmy z bosenské kuchyně. Některé možná budete znát, jiné ne. Při návštěvě Bosny byste si je však v každém případě neměli nechat ujít.
- Burek ve tvaru silnější tyčinky možná znáte z našich supermarketů. V Bosně tento pokrm z filo těsta koupíte většinou ve tvaru spirály. Plní se mletým masem, sýrem, ale dokonce i zelím či bramborami. Podle náplně se mění i název, například burku plněnému sýrem se říká syrnica.
- Snad v každé restauraci po celé zemi narazíte v menu na pokrm zvaný čevapi. Jedná se o malé šišky z mletého kořeněného masa, které se nejčastěji servírují v chlebové placce, které se říká lepinja, se syrovou cibulí. Někde vám je budou podávat s ajvarem či jinou omáčkou.
- Pokud si z jídelního lístku objednáte pokrm s názvem pura, obsluha vám přinese obyčejné, ale překvapivě chutné jídlo - polentu s jogurtem. Ten se ochucuje česnekem, a směs se zalévá rozpuštěným máslem.
- Při návštěvě Bosny se rozhodně musíte posadit do jedné z mnoha kaváren, které uvidíte na každém kroku, a společně s místními si vychutnávat tradiční bosenskou kávu. Ta se připravuje v džezvě, ve které se ostatně i servíruje. Jenom si ji nepleťte s kávou tureckou.
- Ke kávě vám v některých podnicích budou servírovat lokum, který najdete i pod názvem Turkish delight. Jedná se o malé kostičky ze škrobu a cukru, které svou konzistencí připomínají želé, a někdy také lepivé marshmallow. Mohou mít různé příchutě a barvy.
- Baklava je známý dezert ze zemí, kde dříve vládla Osmanská říše, tedy i v Bosně. Na známém starém trhu Baščaršija v centru Sarajeva najdete klasické baklavy plněné sekanými ořechy, ale i moderní verze s nutellou nebo třeba ve stylu dubajské čokolády.
- Hurmašica je další dezert, který koupíte v každém obchodě. Jedná se o malé válečky, které na sobě mají vroubky. Ty napomáhají sirupu, ve kterém se hurmašica namáčí, aby se do nich lépe vsáknul. Varování - sirup, a tedy i hurmašica, jsou extrémně sladké.
- Stejně jako pro ostatní balkánské státy, i pro Bosnu je typickým nápojem rakija, tedy ovocná pálenka. Stejně jako u nás se nejčastěji připravuje ze švestek, ale například i z hroznů nebo višní.
I v pohodlí vašeho domova si můžete pokrmy inspirované tradiční bosenskou kuchyní vychutnávat. Podle následujícího receptu připravíte burek plněný mletým masem. V receptu se ale používá listové těsto, které v tom bosenském nenajdete. Tak zkuste po filo těstu zapátrat ve specializovaných obchodech či na internetu, aby byl burek více autentický.
Komentáře