Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čokoláda patří k nejstarším a nejoblíbenějším pochutinám na světě. Původní čokoláda, vyráběná z kakaových bobů, měla výrazně hořkou chuť. V současnosti známe nespočet druhů, chutí i možností využití čokolády.

Čokoláda je hříšně dobrou sladkostí, kterou milují děti i dospělí. Čokoláda má své stálé místo v každé domácnosti, ať slouží k mlsání, pečení nebo zdobení moučníků. Čokoláda je milý jedlý dárek, uklidňovač nervů a dodavatel rychlé energie.

1

Jak a kde vznikla čokoláda

První hořký nápoj a placky z kakaových bobů vyráběli už staří Mayové a Aztékové (slovo čokoláda  má původ v aztéckém výrazu xocolātl čteno [šokolatl]). Později připravovali Španělům sladký nápoj a čokoládovou pěnu. Do Evropy byly kakaové boby a čokoláda dovezeny v 16. století - ale pouze pro královskou rodinu. 

2

Jak se vyrábí čokoláda

Kakao se vyrábí z kvašených, pražených a mletých zrn, která zrají na tropickém stromě kakaovníku v kakaových tobolkách - bobech. Samotné kakao je mletá sušina kakaových zrn, která po smíchání s kakaovým tukem (máslem), cukrem a různými dochucovadly získá jinou konzistenci a typický název čokoláda

3

Jaké jsou druhy čokolády

Samotnou čokoládu koupíme v mnoha druzích a typech. Nejznámějšími čokoládami jsou hořká, mléčná a bílá, která vlastně čokoládou není, protože obsahuje jen kakaové máslo bez sušiny. V kuchyni jsme si oblíbili neslazenou čokoládu na vaření a rubínově růžovou čokoládu Ruby, která je i milým jedlým dárkem.

4

Jaké jsou příchutě čokolády

Čokoláda má naprosto univerzální příchutě, které tvoří náplně (plněné čokolády a pralinky) nebo přísady, které jí dodají jedinečnou chuť a texturu - oříšky, kokos, mandle, rozinky, sušené ovoce, ale i smetana a různé druhy tuku (palmový olej). Mnoho čokolád je dochucováno příjemně vonícím aroma.

5

Co se dá dělat s čokoládou

Kromě mlsání nebo darování používáme čokoládu mnoha způsoby. Připravujeme z ní polevy, přidáváme ji do těst a krémů, používáme ji ke zdobení dortů, zákusků a k posypání kaší. Křehké skořápky jsou základem čokoládových bonbónů a pralinek. V zimních dnech nám přijde k chuti horká čokoláda nebo čokoládový likér.

6

Jak šetrně rozpustit čokoládu

Rozpouštět čokoládu můžeme několika způsoby - ale nikdy ji nesmíme zahřívat v kastrůlku na plotně, protože se rychle spálí. Použijeme vodní lázeň, mikrovlnku nebo jen misku s horkou vodou, nad kterou postavíme nádobku s nalámanou čokoládou. Některé čokolády se rozpouštějí v horké smetaně (krém ganache).

7

Co je temperování čokolády

Temperování je proces, při kterém čokoláda změní své vlastnosti - získá hladký lesklý povrch, bude při mlsání křupat a nebude se rozpouštět v prstech. Při temperování zahřejeme obsah misky nad horkou vodou na 45 °C, necháme zchladit na 27 °C a posléze opět zahřejeme na 30 °C, kdy je čokoláda připravena k použití.

8

Co znamená horká čokoláda

Oblíbený nápoj připravíme rozpuštěním čokolády v mléce, teplém 70 °C. Nápoj můžeme dochutit mnoha způsoby - cukrem, špetkou chilli, skořicí nebo rumem. Hustota a hořkost nápoje ovlivňuje druh použité čokolády. V obchodě můžeme koupit nápoj v prášku, který se míchá s vodou nebo mlékem.

9

Jak se dělá čokoládová poleva

Čokoládovou polevu jen málokdy tvoří jen rozpuštěná čokoláda, která je křehká a při krájení se láme. Jemnou, hladkou a krájecí polevu vytvoříme přidáním smetany, rozpuštěného másla nebo oleje, které zaručí potřebnou měkkost i pevnost zároveň. Neředěnou čokoládu použijeme pouze na zdobení drobného cukroví.

10

Jak dlouho vydrží čokoláda

Správně uskladněná čokoláda má velmi dlouhou trvanlivost - hořká čokoláda až 2 roky, ostatní kolem 1 roku. Podmínkou je skladování v chladnu a suchu. Změna teploty k vyšším hodnotám způsobuje zešednutí čokolády a změnu její chuti. Způsobuje to tuk, který se v horku oddělí a vystoupá na povrch.

Čokoláda je tak úžasná surovina, že se z ní dají připravit i naprosto jednoduché dezerty - například lehká čokoládová pěna jen ze 2 surovin - inspirujte se naším videem:

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli