Tak trochu jiné čokolády: Ochutnejte verzi s vínem, chlebem nebo cibulí
19. 6. 2021 Historie a zajímavosti
Hořká, mléčná, bílá… Pořád žádná velká síla? Jestli rádi experimentujete a tradičních druhů čokolád jste přejedení, máme pro vás dobré zprávy. Nejen ve světě, ale už i na českém trhu jsou k dostání čokolády s velmi extravagantními příchutěmi. A některé jsou doslova divné.
Mák, citron a pepř
Že zmrzlina nemusí být jen klasická vanilková, ale jsou i mnohem netradičnější druhy, to už víte. Ochutnat, a to i u nás v Česku, můžete třeba klobásovou, hořčicovou nebo koprovkovou. Podobně pestrá, místy až bizarní, je nabídka všech možných druhů čokolád. Na bílé tabulce ochucené citronem a mákem už dnes asi není nic moc zvláštního, stejně tak na mnoha různých druzích čokolád s ovocem nebo s bylinkami; kdo by neznal třeba čokoládu s mátou, již asi nejvíc proslavila značka After Eight? Relativně běžné nebo alespoň ne neznámé jsou i čokolády s chilli nebo se solí. Pořádně ostrá je též kombinace červeného Kampotského pepře s lahodnou bílou, mléčnou nebo tmavou čokoládou, kterou vyrábí moravská rodinná firma Herfůrek. Ale to je pořád ještě docela přijatelné. Pojďme dál.
Mohlo by vás zajímat
Chléb a víno
Ne, nebudeme vás lákat do kostela ke slavení eucharistie; naopak, trochu s nadsázkou se vydáme spíš na cestu hříchu, který můžete ochutnat. Letošní novinkou mezi řemeslnými čokoládami Ajala je totiž vínová. Voní po višních a kromě svěžích tónů letního ovoce v ní najdete i lehký nádech alkoholu. Dalším pokušením je verze čokolády s chlebem, která obsahuje kousíčky vyhlášeného chleba 66 z pražské restaurace Eska a 70% hořkou čokoládu z kakaových bobů z Tanzanie. A pokud snídáte něco jiného, než chleba, třeba lívance se slaninou a javorovým sirupem, tak vězte, že i s takovou kombinací chutí se čokoláda vyrábí, byť ji tedy neseženete u nás, ale ve Velké Británii. V Japonsku si, podle webu Twistedfood.co.uk, pro změnu pochutnávají na čokoládě sushi; letošní limitovaná edice má příchuť tuňáka, vejce a mořského ježka. O něco blíž, konkrétně v rakouské čokoládovně Zotter, je k mání tabulka čokolády naplněná ganache ze sladkých brambor s vodkou. Ostatně, firma Zotter byla v minulosti označena za „nejkreativnější čokoládovnu na světě“. To bylo asi ještě předtím, než se do výroby čokolády pustila Štěpánka Trenz.
Divné čokolády
Tohle není náš výmysl; sama výrobkyně čokolád, Štěpánka Trenz, je skutečně takto pojmenovala: Štěpánčiny divné čokolády. Jak je uvádí ve své nabídce portál Čokobanka.cz, tyhle čokolády nejsou doporučeny pro slabší povahy. Štěpánčiny čokolády mají totiž velmi neotřelé názvy i vzhled. Mezi publikovatelnými zmiňme alespoň druhy jako jsou čokoláda cibulová, kari a slané arašídy nebo játrovka. Na ty ostatní se snad raději podívejte sami. A budete-li mít dost odvahy, zkuste je i ochutnat.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Koláč sester Tatinových upečete s našimi radami hned napoprvé a perfektně. Bez čeho se neobejdete?
Zmrzliny, jak je (ne)znáte: Už jste měli klobásovou, tvarůžkovou nebo uzenou?
Luxusní opilé dobroty: Jak vařit s vínem a pozvednout tak obyčejná jídla do kulinárního nebe?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno před 13 hodinami
Kokosový dort bez mouky
Přidáno před 14 hodinami
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno před 15 hodinami
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno před 17 hodinami
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Mandlové šneky
Přidáno 9. 5. 2024 09:39
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Ceny občerstvení na MS v hokeji v Praze: Pivo za 110 Kč, hranolky za 80 Kč a 70 Kč „vysolíte“ za vodu v „petce“
Valašský frgál je nejlepším koláčem světa! V žebříčku překonal newyorský cheesecake nebo ruský medovník