Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Cottage pie je vydatné jídlo plné chutí, které zasytí celou rodinu. Navíc vše upečeme v jednom pekáčku. Velmi podobný mu je známý pastýřský koláč, avšak s jehněčím masem. Připravte si podle našeho videonávodu tuto vynikající britskou klasiku.

Odteď již nebudete nikdy vnímat bramborovou kaši jako dříve. Cottage pie ji totiž povýší na plnohodnotný hlavní chod. Zároveň kaše poslouží jako skvělá čepička pro mleté maso, čímž zachová jeho šťavnatost. O vynikající chuť se dále postarají kořenová zelenina, bylinky a červené víno. Přípravou této dobroty vás provedeme krok za krokem. 

Jak udělat cottage pie

Příprava cottage pie z úvodního videoreceptu není složitá a věřte, že tento pokrm je jako stvořený pro navození domácí rodinné pohody. A jak na to? 

  • Na 6 porcí masové směsi potřebujete: 800 g mletého hovězího masa, 200 ml hovězího vývaru, 200 g hrášku (čerstvého nebo mraženého), 100 ml červeného vína, 2 mrkve, 2 řapíky celeru, 1 cibuli, 2 stroužky česneku, 1 lžíci olivového oleje, 1 lžíci hladké mouky, 1 lžíci rajčatového protlaku, 1 lžíci worcestrové omáčky, 1 lžíci nasekaného rozmarýnu, 1/2 lžíce tymiánu, 1 lžičku sójové omáčky a podle chuti sůl a pepř. 
  • Na bramborovou kaši potřebujete: 800 g brambor, 100 g čedaru, 100 ml plnotučného mléka, 60 g másla, 2 žloutky a podle chuti sůl a pepř. 
  1. Brambory oloupejte nakrájejte. V hrnci brambory uvařte doměkka
  2. Poté slijte, přidejte máslo, mléko a rozmačkejte nebo rozmixujte dohladka
  3. Dochuťte solí, pepřem, vmíchejte žloutky a nakonec i nastrouhaný čedar. Dobře promíchejte. 
  4. Na pánvi na rozpáleném oleji orestujte nakrájenou cibuli, mrkev a celer. Přidejte nadrcený česnek a mleté maso, restujte 3 minuty. Osolte, opepřete a přidejte bylinky. 
  5. Zaprašte moukou a promíchejte. Přidejte rajčatový protlak a víno, krátce povařte
  6. Podlijte hovězím vývarem a přilijte worcester. Pod poklicí duste asi 15 minut do zhoustnutí. Nakonec vmíchejte hrášek a dochuťte sójovou omáčkou. 
  7. Do zapékací mísy dejte masovou směs a pomocí zdobičky rozprostřete po celém jejím povrchu bramborovou kaši. 
  8. Pečte v rozehřáté troubě na 200 °C po dobu asi 20 minut do zezlátnutí. 

S přípravou cottage pie vám pomůže náš podrobný videorecept. Tento pokrm servírujeme ihned po upečení a můžeme jej na talíři doplnit glazovanou zeleninou

Komentáře

Další tipy a triky