Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jaký je rozdíl mezi šafránem a světlicí: Obě rostliny se používají jako koření
Zdroj: Freepik

Šafrán je jedno z nejvzácnějších a nejdražších koření na světě. Světlice barvířská - falešný, planý šafrán - je levnější náhražkou šafránu. Obě rostliny se používají v kuchyni jako koření do polévek, omáček a při přípravě orientálních pokrmů.

Světlice barvířská, nazývaná saflor, falešný nebo planý šafrán, připomíná bodlák a dá se běžně pěstovat na zahradě. Ke konzumaci se používají květní úbory. Světlice je dostupnou a levnou náhradou vzácného a drahého šafránu.

Jak dávkovat šafrán a světlici

Pozor na falešné padělky šafránu - rozhodně ho nekoupíte na tržnici:

  • Pravý šafrán se přidává po nitkách - 3 nitky na hrnec polévky. Světlice použijeme 1 lžičku do stejného množství polévky.
  • Šafrán i světlici využijeme v polévkách, omáčkách, v rýžových pokrmech a v jídlech z bílých ryb nebo v orientální a indické kuchyni.

Pokud jste nikdy neochutnali šafrán, nejde jeho sladkou, květinovo-medovou chuť příliš popsat. Ochutnáte-li pravý šafrán, už na jeho chuť nikdy nezapomenete.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více