Cuketová marmeláda: Připravte ji nasladko a uchovejte úrodu na zimní období
Cuketu nasladko většinou známe spíše z koláčů. Věděli jste ale, že z této univerzální zeleniny snadno připravíte i voňavou marmeládu? Nemusíte ji ani zavařovat. Stačí ji krátce povařit v hrnci, naplnit do skleniček a máte originální dárek třeba pod stromeček.
Marmeláda na zimu má své kouzlo. I když venku vládne šedivý mráz, stačí otevřít skleničku a na palačince, lívanci nebo kousku chleba si vychutnáte kousek voňavého léta. S šálkem horkého čaje se z toho rázem stane chvíle příjemné domácí pohody.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak udělat cuketovou marmeládu
Marmeládu si většinou spojujeme s ovocem, ale skvěle ji připravíte i z cukety. Můžete se inspirovat videonávodem na cuketovou marmeládu nebo postupovat podle kroků níže. Přidáním citronu, badyánu a skořice získá jemné, lehce vánoční aroma a originální šmrnc.
Recept na cuketovou marmeládu
Postup je snadný a cukety můžete použít i starší a přerostlé. Nachystejte si 1–2 cukety, 2 lžíce cukru krupice, kůru a šťávu z 1 bio citronu. Na ztužení marmelády budete potřebovat 1 želírovací přípravek. Podle chuti přidáte mletou skořici a badyán.
- Nejprve oloupejte a nastrouhejte cukety najemno.
- Dále přidejte kůru a šťávu z jednoho bio citronu. Potom vše zasypte dvěma lžícemi cukru, promíchejte a dejte vařit. Vodu nepřidávejte, cuketa pustí dost šťávy sama.
- Vzniklou směs vařte doměkka, nechte mírně vychladnout a pak ji rozmixujte tyčovým mixérem.
- K závěru vmíchejte želírovací přípravek s cukrem. Přidejte mletou skořici a badyán. Směs znovu přiveďte k varu a povařte asi 5 minut.
- Hotovou marmeládu nalijte do vysterilizovaných sklenic, otřete hrdla a pevně uzavřete. Sklenice na pět minut otočte dnem vzhůru, poté vraťte zpět a nechte vychladnout.
Skořice a badyán jsou základem perníkového koření, takže se marmeláda skvěle hodí i do tohoto oblíbeného moučníku. Vyzkoušejte ho upéct podle rychlého hrníčkového receptu.
Přejeme, ať se marmeláda vydaří a dobrou chuť.
Komentáře