Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Citron příjemně dochutí mnoho dobrot sladké kuchyně a domácí citronový cukr se hodí mít stále po ruce
Zdroj: Pixabay

Citronová chuť je svěží, výrazná a příjemná. Těžko bychom si bez ní představili některé sladké zákusky, moučníky i cukroví. Ve sladké kuchyni se uplatní nejen šťáva, ale i kůra z citronů.

Protože pokaždé nemáme doma čerstvé citrony, vyplatí se občas využít jejich akční cenu a připravit si je na dochucování do zásoby. Máme více možností, jak na to. Citronovou šťávu můžeme jednoduše zmrazit v tvořítkách na led. 

Postupů je více, můžeme si vyzkoušet, který nám bude vyhovovat nejvíce.

  1. Nejrychlejší je dát do misky s cukrem omyté a osušené kousky kůry z bio citronů. Aby se aroma z kůry co nejvíce rozvonělo, nakrájíme ji nebo nastříháme na menší části. Kousky necháme v cukru dva až tři dny, občas směs promícháme. Pak kůru vyjmeme a cukr použijeme běžným způsobem.
  2. Kromě citronové kůry lze stejným způsobem použít i např. kůru z pomeranče nebo limetky.
  3. Další varianta: Kůru z bio citronů lze nastrouhat, promíchat s cukrem a usušit.
  4. Jde to i jinak: Můžeme nastrouhat citronovou kůru, prosypat ji cukrem a napěchovat do malé skleničky se šroubovacím víčkem. Skladujeme v chladu. Kůra se krásně rozleží, nekazí se a máme ji vždy při ruce. Bude se nám hodit hlavně na Vánoce při pečení cukroví, ale i při jiných příležitostech.
  5. A pokud nám zůstala citronová šťáva, dá se využít na "citronové rozinky". Jsou skvělé do těst, do tvarohových náplní i jen tak - na mlsání.
Následující recept na citronové muffiny, doplněný názorným videem, počítá s využitím citronové šťávy a kůry. Citrony se nám budou hodit i do mnoha dalších receptů.
 

 

 

 

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Nejnovější recepty Více