Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Cuketový koláč s mákem a švestkami: Upečte podzimní moučník plný chuti
Zdroj: Toprecepty

Začíná typické podzimní počasí, což je ideální chvíle uvařit si horký čaj a dopřát si k němu něco dobrého. Přinášíme tip na koláč, který je nejen příjemně sladký, ale zároveň ukrývá spoustu výživných surovin, jež zlepší náladu a podpoří zdravého ducha.

To tu ještě nebylo. Rádi vám představujeme recept na koláč, do kterého perfektně využijete cuketu, švestky a mák, a vše navíc doladí křupavé vlašské ořechy. Můžete si ho vychutnat jako moučník, ale skvěle poslouží i k snídani nebo svačině.

Suroviny na cuketový koláč s mákem a švestkami

Jak bylo již zmíněno, tento koláč je napěchovaný samými dobrotami. Na základní těsto si nachystejte 400 g nastrouhané cukety, 200 g mletého máku, 200 g vlašských ořechů, 200 g moučkového cukru, 100 ml rozpuštěného másla a 4 vejce. Na povrch těsta přijde asi 13 větších švestek. Na přípravu drobenky budete potřebovat 120 g polohrubé mouky, 60 g moučkového cukru a 60 g másla pokojové teploty. Dále tuk na vymazání plechu a hrubou mouku na jeho vysypání.

Nadupaný podzimní koláč krok za krokem

Z uvedeného množství surovin připravíte těsto na plech o rozměrech 35x30 cm.

  1. Nejprve si plech vymažte tukem a vysypte hrubou moukou.

  2. Potom do misky nasypte suroviny na drobenku a prsty je promněte, dokud nevznikne sypká, jemná směs.

  3. Cuketu dobře omyjte, švestky rozpulte a vypeckujte. Cuketu i se slupkou nastrouhejte nahrubo. Nasekejte si uvedené množství ořechů (200 g) a 150 g přidejte do těsta, zbytek odložte na posypání.

  4. Dále oddělte žloutky od bílků. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Zbylé žloutky vyšlehejte s cukrem do světlé pěny. Přilijte rozpuštěné máslo a znovu promíchejte. Máslo by mělo být vychladlé, aby se vám žloutky nesrazily.

  5. Do vzniklé směsi vmíchejte nastrouhanou cuketu, mletý mák a nasekané ořechy. Nakonec opatrně zapracujte sníh z bílků.

  6. Hotové těsto rozetřete na připravený plech, navrch rozložte půlky švestek, posypte zbylými ořechy a nakonec drobenkou.

  7. Připravený koláč pečte v troubě předehřáté na 175 °C přibližně 50 minut. Orientujte se podle barvy a typu své trouby. Po vychladnutí nakrájejte a můžete lehce poprášit moučkovým cukrem.

Máme pro vás ještě jeden tip. Když vynecháte drobenku, kterou se koláč posypává, získáte bezlepkovou variantu tohoto receptu. Podívejte se, čím můžete mouku v drobence nahradit, abyste nepřišli o křupavou posypku. Přejeme dobrou chuť.

Komentáře

Další tipy a triky