Cuketový koláč s mákem a švestkami: Upečte podzimní moučník plný chuti
Začíná typické podzimní počasí, což je ideální chvíle uvařit si horký čaj a dopřát si k němu něco dobrého. Přinášíme tip na koláč, který je nejen příjemně sladký, ale zároveň ukrývá spoustu výživných surovin, jež zlepší náladu a podpoří zdravého ducha.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Suroviny na cuketový koláč s mákem a švestkami
Jak bylo již zmíněno, tento koláč je napěchovaný samými dobrotami. Na základní těsto si nachystejte 400 g nastrouhané cukety, 200 g mletého máku, 200 g vlašských ořechů, 200 g moučkového cukru, 100 ml rozpuštěného másla a 4 vejce. Na povrch těsta přijde asi 13 větších švestek. Na přípravu drobenky budete potřebovat 120 g polohrubé mouky, 60 g moučkového cukru a 60 g másla pokojové teploty. Dále tuk na vymazání plechu a hrubou mouku na jeho vysypání.
Nadupaný podzimní koláč krok za krokem
Z uvedeného množství surovin připravíte těsto na plech o rozměrech 35x30 cm.
-
Nejprve si plech vymažte tukem a vysypte hrubou moukou.
-
Potom do misky nasypte suroviny na drobenku a prsty je promněte, dokud nevznikne sypká, jemná směs.
-
Cuketu dobře omyjte, švestky rozpulte a vypeckujte. Cuketu i se slupkou nastrouhejte nahrubo. Nasekejte si uvedené množství ořechů (200 g) a 150 g přidejte do těsta, zbytek odložte na posypání.
-
Dále oddělte žloutky od bílků. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Zbylé žloutky vyšlehejte s cukrem do světlé pěny. Přilijte rozpuštěné máslo a znovu promíchejte. Máslo by mělo být vychladlé, aby se vám žloutky nesrazily.
-
Do vzniklé směsi vmíchejte nastrouhanou cuketu, mletý mák a nasekané ořechy. Nakonec opatrně zapracujte sníh z bílků.
-
Hotové těsto rozetřete na připravený plech, navrch rozložte půlky švestek, posypte zbylými ořechy a nakonec drobenkou.
-
Připravený koláč pečte v troubě předehřáté na 175 °C přibližně 50 minut. Orientujte se podle barvy a typu své trouby. Po vychladnutí nakrájejte a můžete lehce poprášit moučkovým cukrem.
Máme pro vás ještě jeden tip. Když vynecháte drobenku, kterou se koláč posypává, získáte bezlepkovou variantu tohoto receptu. Podívejte se, čím můžete mouku v drobence nahradit, abyste nepřišli o křupavou posypku. Přejeme dobrou chuť.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře