Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Velikonoční nádivka je jeden z oblíbených tradičních pokrmů. Říká se jí také hlavička a ta nikdy dříve nechyběla na svátečním stole. Je dokonale nadýchaná, s vůní uzeného masa, a se svěží zelenou barvou po petrželce a kopřivách.

Velikonoční nádivka není na přípravu nijak zvlášť složitá. Připravuje se z pečiva nakrájeného na kousky a díky ušlehaným bílkům bude dokonale nadýchaná. Nádivku doplníme vařeným masem a kopřivy se postarají o chutný říz.

1

Proč se dělá velikonoční nádivka

V lidových tradicích tento pokrm symbolizuje nový život i naději na dobrý úrodný rok, podobně jako celé Velikonoce. Dnes ji často připravujeme proto, že víme o její historii a o tom, jak byla dříve oblíbená - proto ji chceme také ochutnat.

2

Co patří do nádivky

Základem každé nádivky je pečivo - rohlíky či housky nakrájené na menší kostičky. Dále přidáváme nakrájené uzené maso či slaninu, to dodá nádivce lahodnou vůni a chuť. Další nezbytnou ingrediencí jsou vejce a také zelené bylinky.

3

Jaká bylina patří do nádivky

Do velikonoční nádivky bychom rozhodně neměli zapomenout přidat zelené bylinky pro svěží jarní barvu. Tradičně přidáváme nasekané kopřivy, které dodají nádivce příjemný říz

4

Jak připravit kopřivy k nádivce

Vždy sbíráme čisté a mladé kopřivy, které musíme nejprve krátce spařit horkou vodou a poté ochladit studenou. Kopřivy necháme chvíli okapat, nasekáme je na menší kousky a přimícháme do nádivky.

5

Čím nahradit kopřivy v nádivce

Pokud nemáme možnost nasbírat mladé kopřivy, můžeme sáhnout také po pažitce, petrželce, medvědím česneku, jarní cibulce, lehce pikantní rukole nebo po listovém špenátu.

6

Jaké maso dáváme do nádivky

Tradičně přidáváme do nádivky maso a to zejména z telecí hlavy, díky tomu se také nádivce říká hlavička. Nemusíme se bát sáhnout i po vepřovém či uzeném masu a rozhodně jím nešetříme.

7

Kdy se peče nádivka

Velikonoční nádivku obvykle pečeme na Bílou sobotu, kdy končí čtyřicetidenní půst, aby byla připravená na neděli, tedy na Boží hod velikonoční, kdy se peklo a hodovalo.

8

Jak dlouho se peče nádivka

Nádivku pečeme v troubě při teplotě 180 °C a k upečení potřebujeme zhruba 50 minut, dopeče se pak do zlatavé krusty. Když je špejle po zapíchnutí do nádivky suchá, máme hotovo.

9

Co podáváme k nádivce

Nakrájenou nádivku můžeme jíst samostatně nebo ji také doplnit kyselými okurkami či salátem. Pokud je upečená nádivka tučnější, můžeme k ní podávat vařené brambory, případně nakrájené pečivo.

10

Jak dlouho vydrží nádivka

Podobně jako ostatní pokrmy je ideální velikonoční nádivku spotřebovat co nejdříve, protože čerstvá chutná nejlépe a to jak teplá, tak i studená. Nádivku uchováváme vždy v chladnu lednice

Báječnou velikonoční nádivku si můžete vyzkoušet podle našeho videoreceptu, který vás povede krok za krokem. Přidáváte také tradičně do nádivky kopřivy?

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář