Doma plněná bageta: Vychutnejte si výtečnou svačinu i plnohodnotný pokrm
Plněná bageta je ideální volbou, pokud vybíráte jednoduché a přitom plnohodnotné jídlo. Můžete ji konzumovat čerstvou, ale výtečná bude také tehdy, když ji dáte těsně před konzumací krátce zapéct, aby získala křupavost. Na své si přijdou ti, kdo mají rádi maso, i vegetariáni, není totiž nic snazšího než např. trhané maso nahradit sýrem.
Jistě se vám stává, že potřebujete připravit chutnou a vydatnou svačinu s sebou do práce, do školy nebo na výlet, a právě pro takové chvíle se plněná bageta skvěle hodí. Snadno ji koupíte hotovou v obchodech i v automatech, proč tedy chystat bagetu doma? Domácí příprava má hned několik výhod - domácí bageta je cenově dostupnější, čerstvější a můžete si ji udělat přesně takovou, jaká vám bude chutnat.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit tu nejlepší bagetu
Využijte buď koupené pečivo nebo do přípravy investujte více času a upečte si své vlastní kousky. Bagetu si vždy nejprve podélně překrojte na dvě poloviny, když odstraníte zevnitř trochu střídky, budete mít ještě více prostoru pro náplň. Náplň si připravte podle svého gusta, můžete použít některou z následujících možností.
1. způsob:
- Budete potřebovat bazalkové pesto, mozzarellu s rajčaty, bazalku a polníček.
- Každou polovinu bagety potřete bazalkovým pestem.
- Připravte si na plátky nakrájenou mozzarellu a rajčata, ty následně střídavě pokládejte na jednu polovinu bagety.
- Náplň ozdobte lístky čerstvé bazalky a polníčku, nakonec obě poloviny bagety spojte.
2. způsob:
- K přípravě si nachystejte libovolnou pomazánku nebo pomazánkové máslo, natvrdo uvařené vejce, šunku, plátkový sýr, rajčata, majonézu a salát.
- Obě poloviny potřete pomazánkou.
- Na pomazánku rozložte šunku a plátky sýra.
- Podle chuti náplň pokapejte majonézou.
- Přidejte plátky rajčat a lístky salátu.
- Nakrájejte vejce a rozložte plátky na bagetu. Nakonec dejte obě poloviny k sobě.
3. způsob:
- Připravte si barbeque omáčku, trhané vepřové maso, nakládané okurky, majonézu a salát ze strouhaného zelí a mrkve.
- Jednu polovinu bagety potřete barbeque omáčkou, tu druhou podle chuti majonézou.
- Na polovinu s barbeque omáčkou naskládejte trhané vepřové maso, na delší plátky nakrájenou okurku a na závěr salát ze zelí a mrkve.
- Horní polovinu bagety přiklopte na spodní.
Jak vytvořit bagetu trochu jinak
Pokud nechcete některou z uvedených variant kvůli některé konkrétní potravině, nemusí vás to odradit, stačí ji jednoduše nahradit jinou.
- Výběrem zeleniny se nenechte omezovat, do baget se kromě uvedených možností výborně hodí i čerstvá či zavařená paprika, kukuřice, čerstvá okurka, rukola, cibulka nebo olivy. Barevnost naplněných baget je právě tím, proč jsou tak atraktivní a lákavé už na první pohled.
- Výbornou alternativou k plnění baget jsou také karbanátky, plátky sekané nebo falafel upečený pěkně dozlatova.
- Možná v obchodě marně hledáte bezmasou bagetu, u domácí bagety to ale není problém. Zkuste maso nahradit různými druhy sýrů (skvělý je například balkánský sýr či hermelín, vhodná je také niva či dokonce kozí sýr) nebo některou vegetariánskou či veganskou alternativou salámu, použít můžete i dobře dochucené sójové maso.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Máte svou oblíbenou originální náplň do bagety? Podělte se s námi o svůj tip do komentáře pod článkem.
Přejeme dobrou chuť.
Komentáře