Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

7 tvarohových pomazánek: Pomazánky z tvarohu jsou chutné, výživné a většinou levné
Zdroj: Toprecepty

Tvarohové pomazánky máme hotové během chvilky. Variant je mnoho a při jejich přípravě naplno zapojíme svou fantazii. Dobře je ochutíme a doplníme čerstvou zeleninou. Pro zjemnění přidáme trochu zakysané smetany nebo smetanového jogurtu.

Používáme buď tvaroh v kostce nebo ve vaničce. Obvykle sáhneme po polotučné verzi, která je výborným kompromisem mezi tučným a odtučněným tvarohem. Pomazánky dobře ochutíme, v receptech je nejčastěji uváděn mletý pepř nebo sladká paprika, ale vyzkoušejte také čubricu nebo provensálské bylinky

1. místo

Tato pomazánka spojuje výživnost tvarohu s lahodnou chutí čerstvé zeleniny. Nastrouhaná zelenina (mrkev a celer) vařená vejce a jemně nakrájený pórek nebo cibule jsou to pravé pro osvěžující a vydatnou pomazánku, která je nejlepší na celozrnném pečivu. Pomazánku zjemníme trochou majonézy a pokud jídlo není určené pro menší děti, dochutíme mletým pepřem

2. místo

Hradecká pomazánka patří k těm nejžádanějším. Kromě tvarohu v ní má své místo pomazánkové máslo, trochu hořčice a majolky, k tomu jemně nakrájená cibule, sterilované okurky a nasekaná šunka (nebo salám). Vše dochutíme mletým pepřem a smícháme, případně prošleháme mixérem. 

3. místo

Ředkvičkové pomazánky považujeme za jarní, ale připravit si je můžeme dnes už kdykoliv, protože ředkvičky jsou dostupné po celý rok. Přesto ty jarní z vlastní zahrady jsou úplně nejlepší. Nastrouháme je nahrubo, jarní cibulku nasekáme, přidáme tvaroh. Vše smícháme, osolíme a opepříme. Podáváme s celozrnným pečivem.

4. místo

Další pikantní kombinace nadchne milovníky sýrů. K měkkému tvarohu přidáme nastrouhanou nivu a trochu smetany a másla pro zjemnění. K dochucení tentokrát využijeme třený česnek, mletý pepř a nakrájenou cibuli. Místo cibule lze použít jemně nakrájený pórek.
Tvaroh, zakysaná smetana a vařená vajíčka - to je osvědčený základ, který chutná pokaždé. Pomazánku doplníme ředkvičkami a zelenou jarní cibulkou, ale můžeme použít i jinou sezónní zeleninu. Tvarohové pomazánky často ochucujeme mletým pepřem, ale není vůbec nutný, zvlášť pro menší děti ho nahradíme jemnými bylinkami.

6. místo

Sterilovaná kukuřice je výborná do různých pomazánek, především sýrových nebo tvarohových. Doplní je novou chutí a dá jim jiný vzhled. Použití sterilované kukuřice je snadné - jednoduše ji necháme okapat a přimícháme. Tuto pomazánku ještě doplníme nakrájenou šunkou, salámem a taveným sýrem. Namazané pečivo obložíme krásně barevnou zeleninou.

7. místo

Do pomazánek běžně přidáváme vařená vajíčka, ale pro změnu lze použít i smažená. Na másle orestujeme nakrájenou cibulku a česnek, přidáme vejce a necháme srazit. Po vychladnutí smícháme s taveným sýrem a tvarohem. Dochutíme koprem a pepřem. Podáváme s pečivem.

Budapešťská pomazánka je tou úplně nejznámější klasickou pomazánkou z tvarohu. V následujícím videu vás naučíme základní postup. Pomazánka výborně chutná nejen k čerstvému pečivu, ale i k topinkám

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky