Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bagety jsou oblíbeným pečivem, obzvláště ty celozrnné. Ať už si je dáme ke snídani, svačině nebo večeři, vždy si pochutnáme - a je jedno, zda zvolíme varianty obložené nebo s pomazánkou, domácí bagety jsou bezchybné.

Bagety můžeme péct z hladké pšeničné mouky, ale také v kombinaci s moukou celozrnnou či pouze z ní, která jim dodá na výživových hodnotách i specifické chuti. A jak si připravit skvělé domácí bagety z celozrnné mouky, to vám nyní ukážeme.

Jak připravit a upéct celozrnné bagety

K přípravě celozrnných špaldových baget je potřeba: 330 g špaldové celozrnné mouky, 250 ml vody, 50 g sušených rajčat (nemusí být), 3 lžíce oleje, 1 lžička krystalového cukru, 1 stroužek utřeného česneku, špetka mletého černého pepře, 4 g sušeného droždí, špetka mletého kmínu a 2 lžičky soli.
  1. Do mísy vložte všechny potřebné ingredience a vypracujte hladké a nelepivé těsto. Pokud jste se rozhodli použít sušená rajčata, předem je nechte okapat a pokrájejte je na malé kousky, aby byly krásně rozprostřené v celém těstu.
  2. Vypracované těsto nechte vykynout do dvojnásobku - to trvá většinou kolem 60 minut, čas kynutí závisí na okolních podmínkách, nejvíce pak na teplotě.
  3. Vykynuté těsto rozdělte na poloviny a vytvarujte dvě bagety.
  4. Připravené bagety položte na plech vyložený pečicím papírem, přikryjte utěrkou a nechte dalších 20 minut kynout. Dvojité kynutí dodá těstu nadýchanost.
  5. Během kynutí baget na plechu dejte předehřát troubu na 200 °C.
  6. Vykynuté bagety pečte 17–20 minut v předem vyhřáté troubě. Po jejich upečení je ještě horké potřete máslem nebo olivovým olejem.
  7. Tip: Pokud si netroufáte na pečivo připravené kompletně z celozrnné mouky, můžete kombinovat část hladké a část celozrnné mouky. Specifická chuť celozrnné mouky v bagetách vás však jistě přesvědčí, abyste ji používali naplno.

Bagety bychom měli, co teď? Připravte si domácí obložené bagety. Podle našeho videonávodu to hravě zvládnete a navíc si můžete vybrat hned z několika variant.

Komentáře

Další tipy a triky