Celozrnné bagety: Upečte si spolu s námi chutné pečivo nejen k snídani či svačině
Bagety jsou oblíbeným pečivem, obzvláště ty celozrnné. Ať už si je dáme ke snídani, svačině nebo večeři, vždy si pochutnáme - a je jedno, zda zvolíme varianty obložené nebo s pomazánkou, domácí bagety jsou bezchybné.
Bagety můžeme péct z hladké pšeničné mouky, ale také v kombinaci s moukou celozrnnou či pouze z ní, která jim dodá na výživových hodnotách i specifické chuti. A jak si připravit skvělé domácí bagety z celozrnné mouky, to vám nyní ukážeme.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit a upéct celozrnné bagety
K přípravě celozrnných špaldových baget je potřeba: 330 g špaldové celozrnné mouky, 250 ml vody, 50 g sušených rajčat (nemusí být), 3 lžíce oleje, 1 lžička krystalového cukru, 1 stroužek utřeného česneku, špetka mletého černého pepře, 4 g sušeného droždí, špetka mletého kmínu a 2 lžičky soli.
- Do mísy vložte všechny potřebné ingredience a vypracujte hladké a nelepivé těsto. Pokud jste se rozhodli použít sušená rajčata, předem je nechte okapat a pokrájejte je na malé kousky, aby byly krásně rozprostřené v celém těstu.
- Vypracované těsto nechte vykynout do dvojnásobku - to trvá většinou kolem 60 minut, čas kynutí závisí na okolních podmínkách, nejvíce pak na teplotě.
- Vykynuté těsto rozdělte na poloviny a vytvarujte dvě bagety.
- Připravené bagety položte na plech vyložený pečicím papírem, přikryjte utěrkou a nechte dalších 20 minut kynout. Dvojité kynutí dodá těstu nadýchanost.
- Během kynutí baget na plechu dejte předehřát troubu na 200 °C.
- Vykynuté bagety pečte 17–20 minut v předem vyhřáté troubě. Po jejich upečení je ještě horké potřete máslem nebo olivovým olejem.
- Tip: Pokud si netroufáte na pečivo připravené kompletně z celozrnné mouky, můžete kombinovat část hladké a část celozrnné mouky. Specifická chuť celozrnné mouky v bagetách vás však jistě přesvědčí, abyste ji používali naplno.
Bagety bychom měli, co teď? Připravte si domácí obložené bagety. Podle našeho videonávodu to hravě zvládnete a navíc si můžete vybrat hned z několika variant.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Oblíbené pečivo ze špaldové mouky. Jak se špalda používá a na co se hodí
Co upéct z celozrnné pšeničné mouky? Proč je tato mouka skvělou volbou pro pečení
Pečeme s Ivou: Snadné farmářské bagety s celozrnnou moukou jsou krásně nadýchané a po ochutnání si je zamiluje celá rodina
Komentáře