Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vytáhnout z mrazáku koupené nebo domácí listové těsto, vyválet, upéct a rychle ozdobit nebo naplnit, to je nejjednodušší a nejrychlejší způsob, jak připravit pro nečekané hosty výborný moučník ke kávě.

Listové těsto je už hotové - stačí ho nechat chvíli rozmrznout na lince nebo koupit chlazené těsto, které můžeme začít okamžitě připravovat. Fantazii se zde meze nekladou - listové těsto má rádo všechny možné náplně.

Jak připravit korpusy z listového těsta

Suché korpusy si můžeme připravit ráno a po obědě je naplnit:

  • Nejrychlejším zákuskem jsou plněné polštářky - rozkrájíme rozválený plát těsta na stejné čtverce, které po upečení "rozloupneme" na dvě poloviny. Plníme je šlehačkou a zdobíme ovocem. Povrch polštářků poprášíme cukrem.
  • Na křehké kremrolky musíme mít kovové trubičky, na které namotáme proužky těsta. Po upečení a sejmutí kremrolek z trubiček jsou připravené k plnění šlehačkou nebo bílkovým sněhem.
  • Věžičky připravíme vykrojením koleček z rozváleného těsta. Po upečení a vychladnutí je spojíme krémem nebo šlehačkou a ozdobíme kousky ovoce. Věžičky můžeme upéct i ze silného kolečka těsta a horké rozloupat na vrstvy.

Štrúdly, koláčky a šátečky z listového těsta

Jablečný štrúdl z listového těsta zná úplně každý:

  • Rozválený plát těsta poklademe jablky, posypeme cukrem, skořicí, oříšky a rozinkami, zabalíme a upečeme do červena. Vychladlý štrúdl poprášíme moučkovým cukrem a krájíme na šikmé řezy.
  • Koláčky připravujeme z obdélníku těsta. Na jednu polovinu naneseme koláčovou náplň nebo jen marmeládu, ve druhé polovině vytvoříme nožem dlouhé řezy a přiklopíme na namazanou stranu. Po upečení cukrujeme.
  • Na rohlíčky z listového těsta potřebujeme náplň z máku, ořechů, povidel nebo tvarohu. Z plátu těsta nakrájíme špičaté trojúhelníky, na širší stranu položíme nádivku a zabalíme směrem ke špičce. Pečeme do červena.

Řezy a koláče z listového těsta

Připravíme je upečením celých plátů rozváleného těsta na plechu:

  • Řezy se žloutkovým krémem, s vařeným pudinkem nebo se šlehačkou se připravují upečením dvou plátů těsta. Jedno po vychladnutí potřeme náplní a přiklopíme druhým těstem dnem vzhůru. Poléváme různými polevami.
  • Koláče plněné mákem, ořechy, tvarohem nebo ovocem připravujeme také ze dvou plátů - ale můžeme použít jen jeden a koláč posypat drobenkou. V tomto případě těsto nelístkuje.
  • Šneci z listového těsta udělají radost nejen dětem. Pláty těsta potřeme zbylou koláčovou nádivkou nebo posypeme strouhanými jablky a skořicí. Zamotáme do rolády, kterou nakrájíme na řezy. Položíme je na plech a upečeme.
Jeden z jednoduchých receptů na moučník z listového těsta je štrúdl nebo závin s jablky. Použít můžete i mák nebo ořechy. Smotaný závin potřeme rozšlehaným vajíčkem, povrch propícháme vidličkou a vložíme do rozpálené trouby - vše můžete vidět v našem videu:

Sladké drobečky

Pokud chceme, aby se nám šátečky nebo kremrolky nerozpojily při pečení, potřeme spoje rozšlehaným vajíčkem, které těsto slepí. Tvary se potírají vejcem také na povrchu, aby dostaly lesklou zlatou barvu. Semínka, kterými se posype pečivo, na něm hezky drží.

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky