Domácí jogurt s lyofilizovaným ovocem

Suroviny 6 porcí

1 l čerstvého plnotučného mléka
80 g bílého jogurtu s živými kulturami
Dle chuti servírujeme s:
lyofilizovaným ovocem (např. z mixit)
medem
vanilkovým cukrem

Postup přípravy receptu

  1. Mléko dáme vařit do hrnce. Až bude zahřáté na 85 °C, odstavíme ho a dáme ho zchladit.
    Poté je důležité hlídat teplotu – jakmile bude mít mléko kolem 40–45 °C, přidáme jogurt a prošleháme.

  2. Směs přelijeme do lahví nebo sklenic.
    Nádoby uzavřeme, zabalíme do utěrky a vložíme do jiného, většího hrnce.

  3. Necháme zrát cca 6–8 hodin při teplotě 45 stupňů . Nejlepší je nechat jogurt zrát přes noc. Čím déle ho necháme zrát, tím víc bude hustší, ale i kyselejší.

    Hotový jogurt necháme vychladnout a poté dáme do lednice, kde ještě ztuhne.

  4. Servírujeme s lyofilizovaným ovocem, dle chuti můžeme jogurt dosladit medem či vanilkovým cukrem.

Poznámka od kuchařky

V ledničce vydrží jogurt čerstvý asi pět dní.

Komentáře k receptu Domácí jogurt s lyofilizovaným ovocem

K receptu nejsou žádné komentáře.