Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Polévky je potřeba ochutit, dodat jim to, co potřebují, abychom si na nich opravdu pochutnali. Tím podstatným ale vůbec nemusí být kupované polévkové směsi k dochucování, poradíme vám, jak si výtečnou směs připravit sami, bez konzervantů a z čerstvé zeleniny.

Polévkám dává skvělou chuť kořenová zelenina, nejlépe její kombinace. Petržel, celer a mrkev, tato trojice představuje základ těch nejlepších polévek. Pokud máte doma sušičku, příprava sušené polévkové směsi pro vás bude hračkou. Můžete na ni využít směs zeleniny z vlastní zahrady nebo koupenou kvalitní zeleninu.

Domácí polévkové koření

Provedeme vás přípravou polévkového koření podle úvodního videoreceptu.

  1. Na základní dávku směsi si připravte 2 kořeny petržele, 1 celer, 6–8 mrkví, 1 snítku petrželové nati.
  2. Zeleninu očistěte a dobře omyjte, v robotu ji nasekejte na malé kousky, nastrouhejte či rozmixujte najemno. Záleží na tom, jaký přístroj máte k dispozici. Naše babičky zeleninu často krájely dlouho do noci, ale s pomocí techniky pro vás bude postup mnohem rychlejší.
  3. Petrželovou nať umyjte a nakrájejte nadrobno.
  4. Vše dejte do elektrické sušičky a sušte alespoň 10–12 hodin. Během sušení přehazujte jednotlivá plata se zeleninou, aby se vše usušilo zároveň a rovnoměrně. Pokud zatím sušičku nemáte, mohlo by vás zajímat, jak vybrat kvalitní sušičku.
  5. Dobře usušená zelenina by měla být sypká a lámavá, při rozemnutí mezi prsty by měla lehce chrastit.
  6. Hned po usušení dejte zeleninu do čisté a zcela suché skleničky se šroubovacím uzávěrem. Nenechávejte ji na vzduchu, protože by snadno opět "nasála" vlhkost.

Sušenou zeleninovou směs si znovu připravte, jakmile vám první dávka dojde. V obchodě je kořenová zelenina k dispozici po celý rok, proto si ji můžete nasušit podle potřeby kdykoliv.

Směs používejte stejným způsobem jako kupovanou vegetu nebo jinou dochucovací směs. Pro skvělou chuť do polévek přidávejte také Tebi (sušené lahůdkové kvasnice) a trošku kurkumy, která dá polévkám výraznější barvu.

Komentáře

Další tipy a triky