Extra rychlé lívance: Nadýchané malé lívanečky chutnají s marmeládou i šlehačkou
Lívanečky jsou báječnou snídaní i večeří, ale hodí se i k obědu. Oblíbily si je děti a mají je rádi dospělí. Nejlepší jsou namazané marmeládou a ozdobené kopečkem šlehačky nebo tvarohového krému. Naučíme vás jednoduchý recept, který si zamilujete.
Klasické lívance se připravují z kynutého těsta, ale postup je zdlouhavější a často nás právě nutnost kynutí odradí. Rychlé hrnkové recepty jsou ale populární a oblíbené, nepotřebujete ani váhu, suroviny odměříte hrnkem. Do těsta přidáte trochu kypřicího prášku, aby mělo správnou a nadýchanou konzistenci.
Extra rychlé lívance
Na 4 porce lívanečků budete potřebovat 2 hrnky hladké mouky, 1 kypřicí prášek do pečiva, 4 lžíce cukru krupice, 2 vejce, 1 hrnek mléka, 2 lžíce oleje. Dále bude potřeba olej na smažení lívanečků a něco na dozdobení. Výborně se bude hodit marmeláda, šlehačka a také oslazený tvaroh nebo zakysaná smetana.
- Všechny suroviny na těsto dejte do mísy a dobře je promíchejte.
- Hned se můžete pustit do smažení. Na pánev nalijte olej a dobře jej rozpalte. Pak na pánev dávejte lžící hromádky těsta a smažte pozvolna malé lívanečky. Počítejte s tím, že díky prášku do pečiva dost nabydou. Usmažte je z obou stran pěkně dozlatova.
- Tip: Pokud máte lívanečník, smažte lívance na něm, budou mít ještě lepší a úhlednější tvar. Lívance můžete také péct na palačinkovači, v tom případě nebudete potřebovat olej nebo jen minimální množství. Některé palačinkovače nabízí možnost výměnných plotýnek určených přímo pro lívance.
- Hotové lívanečky dávejte na talíř a zdobte je marmeládou, džemem, šlehačkou nebo oslazeným tvarohem.
Co dobrého na lívance
Možností ke zdobení lívanců je opravdu mnoho. Vyzkoušejte třeba arašídový krém, zakysanou smetanu nebo javorový sirup. Ozdobte lívance čerstvým ovocem, v zimě se báječně hodí nakrájené banány, kivi nebo třeba kaki. Děti mají rády nutellu a další čokoládové pomazánky. Pro labužníky můžete připravit dokonce krém z mascarpone a posypat jej strouhanou čokoládou. Neslazené lívanečky budou chutnat i naslano.
Příště vyzkoušejte pro změnu tvarohové lívance nebo klasické lívance z kynutého těsta.
Komentáře