Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak naložit kotlety do marinády před samotným grilováním. Poradíme vám, jak je připravit, aby byly dokonalé
Zdroj: Pixabay - RitaE

Vepřové kotlety patří mezi nejkvalitnější druhy masa na grilování. Mají krátká svalová vlákna, takže potřebují k opečení méně času. I přes proužek tuku na okraji se jedná o suché maso, které je potřeba před grilováním naložit do marinády, aby se zachovala šťavnatost.

V obchodě vybíráme kotlety, které jsou silné 2 cm - pokud zvolíme tenčí, hrozí, že maso bude vysušené. Kotlety mají silnou kost, kterou ponecháme nebo ji odřízneme. Musíme ale počítat s tím, že se maso u kosti hůře propéká. Tuk po obvodu kotlety odstraníme, popřípadě na několika místech nařízneme, aby se plátek při grilování nekroutil.

Příprava masa do marinády

Před nakládáním maso nenaklepáváme, mohli bychom narušit strukturu povrchu. Také není vhodné je předem solit - sůl by z nich vytáhla šťávu, která je potřebná. Jelikož jsou kotlety sušší, nakládají se do oleje nebo do marinády s přidáním oleje.  Marinádu na maso je potřeba vyšlehat do hustší konzistence, vetřít do něj (pokud jsme ponechali kost, je důležité maso okolo ní nařezat), nechat směsí zcela zakryté a marinovat několik hodin

Před samotným grilováním odstraníme z kotlet marinádu, která může kapat do ohně, pálit se a pokrm znehodnotit. Maso dochutíme až na talíři solí, bylinkami, kořením. 

Marinády a koření na kotlety:

Olej, smíchaný s marinádou, zabrání vysušení masa při grilování. Budete potřebovat:

  • marinády s příměsí neutrálního oleje, který je nositelem chuti koření
  • z koření volíme česnek, pepř, kmín, papriku, zázvor
  • čerstvé i sušené bylinky - majoránku, libeček, tymián, šalvěj, oregáno, bazalku
  • jiné pochutiny jako je hořčice, sójová omáčka, kečup

Kromě kotlet můžeme stejným způsobem připravit i krkovičku, žebírka, bůček nebo pečeni. Správný postup vám ukáže následující video-recept:

Vepřové kotletky jsou klasickým pokrmem letního grilování. Každý má rád něco jiného, ale není na škodu vyzkoušet všechno. Doufáme, že jsme vám s rozhodováním poradili.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Nejnovější recepty Více