Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zakysaná smetana je báječnou a oblíbenou surovinou sladké kuchyně, její příjemně nakyslá chuť a krémová konzistence ji přímo předurčují do nepečených dezertů, krémů i jednoduchých dobrot do skleničky. Dokáže také skvěle zjemnit těsta na sladké moučníky.

Se zakysanou smetanou můžeme provádět nejrůznější kouzla. Stačí přidat trochu do krémové polévky či omáčky a jejich chuť je hned mnohem lepší. Ovšem nejvíce smetanu oceníme ve sladké kuchyni. Vybrali jsme pro vás oblíbené dobroty z našeho receptáře, ve kterých má zakysaná smetana důležité místo.
Nepečené dorty nebo jednoduché dezerty se zakysanou smetanou jsou lahodné a přitom často jednoduché na přípravu. Můžeme je připravit pro návštěvu nebo na slavnostní rodinné chvíle. Zvlášť skvělá je kombinace zakysané smetany s ovocem, vyzkoušejte k ní dát např. jahody, borůvky nebo maliny.

2. místo

Zakysaná smetana je báječnou surovinou do těst na moučníky, můžete vyzkoušet jednoduché těsto ze 4 surovin s jablečnou náplní. S těstem se krásně pracuje a po upečení výtečně chutná. Tuto dobrotu můžete upéct i v horkovzdušné fritéze.

3. místo

V receptu plní zakysaná smetana roli krému k potření moučníku. Jednoduché těsto po vypracování dejte na plech, pocákejte uvařeným čokoládovým pudinkem a upečte, zakysanou smetanou moučník dozdobte až po vychladnutí.
Svěží a vláčné řezy z kakaového těsta potřete osvěžujícím krémem ze šlehačky a zakysané smetany a na povrch ještě nastrouhejte tyčinku Margot nebo čokoládu. Moučník nechte odležet v chladu, nejlépe až do druhého dne. 

5. místo

Extrémně vláčná bábovka se zakysanou smetanou vás nadchne. Připravte ji buď s tradičním mramorováním nebo vyzkoušejte světlou variantu. Jedná se o hrnkový recept, proto nebudete potřebovat váhu. Bábovka je rychlá a chuťově výborná.

6. místo

Jednoduchý recept na ovocnou buchtu je skvělou příležitostí pro začátečníky, k odměřování vám bude stačit kelímek od smetany, těsto je výhodné prošlehat elektrickým šlehačem. Ovoce použijte podle svých možností a povrch posypejte lahodnou drobenkou.

7. místo

Do těsta na palačinky obvykle dáváme mléko, ale vyzkoušejte pro změnu zakysanou smetanu a perlivou minerálku. Výsledkem budou báječné a jemné palačinky, které můžete namazat marmeládou či nutellou nebo jen podávat se šlehačkou a ovocem. 

Cuketa už není pouze letní zeleninou, ale dnes se dá koupit celoročně. Do moučníků jsou nejlepší mladé a svěží kusy. Po upečení nechte koláč vychladnout, poté ho potřete marmeládou a vrstvou zakysané smetany. Povrch ještě posypejte nahrubo nastrouhanou čokoládou.

 

 

Komentáře

Další tipy a triky