Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Valašské frgály si rád dopřeje asi každý. Jsou plné tvarohu, máku nebo povidel, v tomto receptu si užijete všechny tyto náplně. Navíc ušetříte čas, protože místo tradičního kynutého těsta použijete klasické buch­tové. Tak směle do toho.

Příprava frgálové buchty sice zabere trochu času, ale výsledek rozhodně stojí za to. Tvarohová náplň je součástí receptu, pak si připravíte ještě makovou náplň a povidla můžete použít rovnou. Kombinace těchto náplní působí efektně a zároveň skvěle chutná.

Co potřebujete na frgálovou buchtu

S přípravou vám pomůže praktický videonávod na frgálovou buchtu a další instrukce přímo v článku. Na přípravu těsta budete potřebovat 2 vejce, 1 hrnek moučkového cukru, 1 hrnek mléka, 1/2 hrnku oleje, 2 hrnky hladké mouky a 1 kypřicí prášek do pečiva. Na tvarohovou náplň si nachystejte 2 balíčky tvarohu, 2 vejce, 1 hrnek mléka, 1 hrnek moučkového cukru, 1 vanilkový cukr a 1 vanilkový pudink. Na další náplně si připravte povidla a v článku máte k dispozici několik návodů jak na makovou náplň

Postup přípravy frgálové buchty

Postup není složitý a přijde vhod i odvážení surovin pomocí hrnečku.

  1. Nejprve si předehřejte troubu na 180 °C.
  2. Potom se můžete pustit do přípravy základního těsta. Vejce vyšlehejte s cukrem, dále přidejte mléko, olej a mouku smíchanou s kypřicím práškem.
  3. Vše dobře promíchejte, aby vzniklo hladké těsto.
  4. Na tvarohovou náplň smíchejte všechny výše uvedené suroviny. Konzistence by měla být spíše řidší, aby se s ní lépe pracovalo.
  5. Dvě třetiny těsta nalijte na hlubší plech vyložený pečicím papírem. Rovnoměrně rozetřete tvarohovou náplň, na ni lžičkou pokládejte povidla a makovou náplň.
  6. Nakonec vše přelijte zbytkem těsta tak, aby místy prosvítaly náplně.
  7. Zbývá buchtu péct v předehřáté troubě při 180–200 °C asi 30 minut, dokud povrch nezezlátne.
  8. Hotovou buchtu nechte vychladnout a lehce pocukrujte.

Máte-li mák rádi a zbyl vám nějaký pomletý, tak se můžete inspirovat dalšími recepty na sladké pečení, kde mák hraje hlavní roli. 

Přejeme, ať se daří nejen při pečení, a dobrou chuť.

Komentáře

Další tipy a triky