Větry matky představené

ruzena Kuchařka:

Moučníky , Smažené 53 názorů

532
Recept si zatím oblíbilo 32 kuchařů

Suroviny

120 ml vody
30 g pískového cukru
špetka soli
40 g másla
75 g hladké mouky
2 vajíčka
rum
Recept si zatím oblíbilo 32 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Přivedeme k varu vodu s cukrem, solí a máslem. Odstavíme, přisypeme mouku a důkladně promícháme, dokud se z těsta nevytvoří takový knedlík, který se nebude lepit k nádobě.

  2. Necháme mírně zchladnout a zapracujeme do hmoty vejce - celá a kdo chce, tak přidá i rum.

  3. Uděláme těsto asi tak řídké, jako je hustší pudink. Pokud bude těsto řídké, tak přidáme solamyl.

  4. Rozpálíme si v kastrolu olej a smažíme. Těsto oddělujeme lžičkou na kousky velikosti ořechu a vkládáme do rozpáleného oleje. Smažíme po obou stranách.

  5. Hotové osušíme na papírovém ubrousku a obalujeme v moučkovém cukru.

Poznámka

Tento recept mám z časopisu Knihovnička receptů a zalíbil se mi, tak jsem ho zkusila a je opravdu moc dobrý.

Pro vysvětlení názvu tohoto pečiva dokládám pravděpodobný původ tohoto názvu. Kdysi prý tyto velejemné koblížky smažily obyvatelky kláštera ve francouzském Baume-les-Darmes. Byl to jejich recept a pečivo bylo ve městě velice oblíbené. Až jednou potkaly plukovníka z místní posádky, který chtěl vědět název této dobroty. Sestry ale žádný neměly a byly jím tak vyvedené z míry, že si jejich představená překvapením "upšoukla". A název byl hotov.

Jo a na konec bych chtěla dodat, že je lepší hned dělat ze 2 dávek, až ochutnáte, sami poznáte proč.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 351 kuchařů a kuchařek


Ohodnoťte recept: Větry matky představené

  • ruzena ruzena(autorka receptu)

    senky:senky díky,žes udělala:-Da byly dobré:-))jsi mi je připomněla,už jsem je zas dlouho nedělala:-Dbudu muset napravit:yes::-D

    Odpovědět

  • senky senky

    Růženko, dnes jsem použila jako rychlé teplé pohoštění a málem na mě nezbylo:-D:-D Na obalování jsem použila skořicový cukr a prcánky:-D:-D jak je nazvala tříletá dcera mojí kamarádky, moc chutnaly. Takže se svařákem Mikulášský večer jak vymalovaný:-K:-K
    Bodovala jsem už před rokem, dnes jsem jen fotila;-)

    Odpovědět

  • anička anička(neregistrovaná)

    ruzena: Na druhý pokus to vyšlo:yes: Drží se statečně holky, než budou snědeny. Dala jsem na vaše rady a povedlo se. Děkuju moc za radu, kdo nezkusil, prohloupil:-K:yes:

    Odpovědět

  • ruzena ruzena(autorka receptu)

    anička:jéje Aničko omlouvám se ;-)prakticky ti na tvůj dotaz odpověděla Sodovka;-) za což jí děkuji:-))je to tak,musíš smažit déle a obracet,oni se krásně nafouknou a nesplasknou,ale na mírném plameni,aby se nespálily:-))jinak nevím,mě se krásně nafoukly a nesplasky až zmizely úplně.....ale do žaludků:-))ještě jednou se omlouvám,že jsem ti neodpověděla,ale na PC jsem byla poslední dobou málo:-))

    Odpovědět

  • Sodovka Sodovka

    Aničko (neregistrovaná),odpovídám na tvůj dotaz i když nejsem autorkou receptu. Aby větříky nesplaskly, tak je musíš smažit delší dobu. I když větříky smažením získají pěknou, zlatavou barvu a myslíš si, že jsou již usmažené, tak je z pánvičky nevybírej, ale otáčej jako pinpongové míčky a ještě na mírném plameni smaž.:-) Pořád je otáčej a větříky se začnou ještě více nafukovat a mírně praskat (vytvoří se na nich tenká rýha). Nafouknuté větříky otáčej a pak je vytáhni na talířek. Takhle usmažené větříky ti nesplasknou. :yes: Před chvíli jsem je dosmažila a při smažení jsem měla stejný problém jako ty.:-( Tak jsem zkoušela různé fígle a přišla na to ;-), že se musí delší dobu smažit a po usmažení ještě pořád otáčet, až do chvíle, kdy jsou nafouklé až tak, že začnou jakoby mírně praskat (tvoří se na nich mírná trhlina). Růžence, autorce receptu posílám + 29 :yes:

    Odpovědět

  • Merylas Merylas

    anička: Třeba tady Růženka nebyla a to může být důvod, proč neodpověděla;-) Já neporadím, tento typ moučníků moc nedělám;-)

    Odpovědět

  • anička anička(neregistrovaná)

    Čekala jsem 3 dny a odpověď žádná:-// Děkuji za neodpovězení, je vidět, kdo tu má přednost.

    Odpovědět

  • anička anička(neregistrovaná)

    Dobrý večer Růženko, dneska jsem udělala tuhle dobrotu. Mám ale dotaz, při smažení se krásně nafoukly a potom splaskly, postupovala jsem správně, nebo jsem někde udělala chybu?
    Děkuji za odpověď.

    Odpovědět

  • jirholu jirholu

    Dnes odpoledne jsem dostala chuť na něco sladkého :-p a vzpomněla jsem si na tento recept:-O. Musím říct, že je to rychlovka :yes: a navíc výborná :-p;-) . Dělala jsem z dvojité dávky :-O:-D:-D . Přidala jsem foto :-)) a díky za recept :yes::yes: Bod už jsem dala dříve :-D

    Odpovědět

  • ruzena ruzena(autorka receptu)

    Děkuji za velké ohlasy za tuto dobrotu:-Kdnes jsem je opět dělala a zkusila jsem je udělat s přípravkem na donuty a povedlo se a není s tím tolik práce,jde to mnohem lépe,jak se lžičkama:-))zkuste,kdo má tento přípravek:yes::-))

    Odpovědět

  • Riedlová Riedlová(neregistrovaný)

    Ukonáno a zpapáno.Byla to mňamka,děkuji:-K

    Odpovědět

  • vrtule79 vrtule79(neregistrovaný)

    dekuji za skvely a jednoduchy recept! Jen se po nich "zaprasilo" :-)

    Odpovědět

  • hudaska1 hudaska1

    vyzkoušela jsem a uděluji bodík,:yes: ať se ,,to,, jmenuje jak chce, je to skvělé a rychlé. PS: obalovala jsem ve skořicovém cukru;-)

    Odpovědět

  • ruzena ruzena(autorka receptu)

    Jejda to je komentářů na větry:-D:-D:-Dmoc vám všem děkuji a jsem ráda,že některé z vás už i vyzkoušely:-D:yes:a že chutnalo:yes:všem velký dík a opravdu vyzkoušejte:-)):-)):-))a co se týče názvu,je to tak ,jak píše Zuzanka Mládková:yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Mladkova Zuzana Mladkova Zuzana

    Tady přesně se pozná, kdo rozumí srandě a kdo je zahořklej. Na názvu nezáleží, ale na chuti! Skvělej název, oceňuji to :-)):yes:

    Odpovědět

1 2 3 4 Další

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo