

Větry matky představené
Suroviny
- 120 ml vody
- 30 g pískového cukru
- špetka soli
- 40 g másla
- 75 g hladké mouky
- 2 vajíčka
- rum
Postup přípravy receptu
Přivedeme k varu vodu s cukrem, solí a máslem. Odstavíme, přisypeme mouku a důkladně promícháme, dokud se z těsta nevytvoří takový knedlík, který se nebude lepit k nádobě.
Necháme mírně zchladnout a zapracujeme do hmoty vejce - celá a kdo chce, tak přidá i rum.
Uděláme těsto asi tak řídké, jako je hustší pudink. Pokud bude těsto řídké, tak přidáme solamyl.
Rozpálíme si v kastrolu olej a smažíme. Těsto oddělujeme lžičkou na kousky velikosti ořechu a vkládáme do rozpáleného oleje. Smažíme po obou stranách.
Hotové osušíme na papírovém ubrousku a obalujeme v moučkovém cukru.
Poznámka od kuchařky
Tento recept mám z časopisu Knihovnička receptů a zalíbil se mi, tak jsem ho zkusila a je opravdu moc dobrý.
Pro vysvětlení názvu tohoto pečiva dokládám pravděpodobný původ tohoto názvu. Kdysi prý tyto velejemné koblížky smažily obyvatelky kláštera ve francouzském Baume-les-Darmes. Byl to jejich recept a pečivo bylo ve městě velice oblíbené. Až jednou potkaly plukovníka z místní posádky, který chtěl vědět název této dobroty. Sestry ale žádný neměly a byly jím tak vyvedené z míry, že si jejich představená překvapením "upšoukla". A název byl hotov.
Jo a na konec bych chtěla dodat, že je lepší hned dělat ze 2 dávek, až ochutnáte, sami poznáte proč.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Větry matky představené
-
Růženko dobrý den, jen jsem se chtěla zeptat, zda máte představu, kolik spotřebujete na tuto várku oleje a kolik z toho je kousků? Recept mne zaujal a chci vyzkoušet. Děkuji
-
Olga Cermakova: Vždyť ti je nikdo nenutí....
-
Nesnášim větry nikoho ani Matky představené.
-
Odpalované těsto,místo pečené,tak smažené
-
je to výborný, oproti receptu jsem přidala špetku prdopeče a obaluji v krupicovém cukr se skořicí:)... nestačím píct a název vůbec mé strávníky nevzrušuje
-
senky:senky díky,žes udělala
a byly dobré
jsi mi je připomněla,už jsem je zas dlouho nedělala
budu muset napravit
-
Růženko, dnes jsem použila jako rychlé teplé pohoštění a málem na mě nezbylo
Na obalování jsem použila skořicový cukr a prcánky
jak je nazvala tříletá dcera mojí kamarádky, moc chutnaly. Takže se svařákem Mikulášský večer jak vymalovaný
Bodovala jsem už před rokem, dnes jsem jen fotila -
ruzena: Na druhý pokus to vyšlo
Drží se statečně holky, než budou snědeny. Dala jsem na vaše rady a povedlo se. Děkuju moc za radu, kdo nezkusil, prohloupil
-
anička:jéje Aničko omlouvám se
prakticky ti na tvůj dotaz odpověděla Sodovka
za což jí děkuji
je to tak,musíš smažit déle a obracet,oni se krásně nafouknou a nesplasknou,ale na mírném plameni,aby se nespálily
jinak nevím,mě se krásně nafoukly a nesplasky až zmizely úplně.....ale do žaludků
ještě jednou se omlouvám,že jsem ti neodpověděla,ale na PC jsem byla poslední dobou málo
-
Aničko (neregistrovaná),odpovídám na tvůj dotaz i když nejsem autorkou receptu. Aby větříky nesplaskly, tak je musíš smažit delší dobu. I když větříky smažením získají pěknou, zlatavou barvu a myslíš si, že jsou již usmažené, tak je z pánvičky nevybírej, ale otáčej jako pinpongové míčky a ještě na mírném plameni smaž.
Pořád je otáčej a větříky se začnou ještě více nafukovat a mírně praskat (vytvoří se na nich tenká rýha). Nafouknuté větříky otáčej a pak je vytáhni na talířek. Takhle usmažené větříky ti nesplasknou.
Před chvíli jsem je dosmažila a při smažení jsem měla stejný problém jako ty.
Tak jsem zkoušela různé fígle a přišla na to
, že se musí delší dobu smažit a po usmažení ještě pořád otáčet, až do chvíle, kdy jsou nafouklé až tak, že začnou jakoby mírně praskat (tvoří se na nich mírná trhlina). Růžence, autorce receptu posílám + 29
-
anička: Třeba tady Růženka nebyla a to může být důvod, proč neodpověděla
Já neporadím, tento typ moučníků moc nedělám
-
Čekala jsem 3 dny a odpověď žádná
Děkuji za neodpovězení, je vidět, kdo tu má přednost.
-
Dobrý večer Růženko, dneska jsem udělala tuhle dobrotu. Mám ale dotaz, při smažení se krásně nafoukly a potom splaskly, postupovala jsem správně, nebo jsem někde udělala chybu?
Děkuji za odpověď. -
Dnes odpoledne jsem dostala chuť na něco sladkého
a vzpomněla jsem si na tento recept
. Musím říct, že je to rychlovka
a navíc výborná
. Dělala jsem z dvojité dávky
. Přidala jsem foto
a díky za recept
Bod už jsem dala dříve
-
Děkuji za velké ohlasy za tuto dobrotu
dnes jsem je opět dělala a zkusila jsem je udělat s přípravkem na donuty a povedlo se a není s tím tolik práce,jde to mnohem lépe,jak se lžičkama
zkuste,kdo má tento přípravek