Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak připravit nejlepší makovou náplň do moučníků. Příjemně ji provoní citron, vanilka či rum
Pixabay

Pro milovníky máku se nabízí dlouhá řada moučníků, ale i různých knedlíků, šišek a dalších dobrot, jejichž důležitou součástí je právě mák. Do některých z nich je potřeba nejen mák pomlet, ale připravit z něho kvalitní makovou náplň či nádivku.

Malá semínka máku jsou plná zdraví prospěšné vlákniny, rostlinných tuků a řady živin. Neváhejme si z máku připravit lahodný moučník s výbornou náplní. Podíváme se, jak na to, a co vše se nám do náplně může hodit.

Postup pro přípravu makové náplně

Do vroucího mléka vsypeme nejlépe čerstvě pomletý mák a chvíli necháme společně povařit, dokud mák nezměkne a nezhoustne. Směs během vaření nezapomeneme míchat.

Jak makovou náplň dochutit

Po odstavení makovou náplň dosladíme. Nabízí se spoustu variant:

  • cukr - přidáme ho už během vaření, aby se dobře rozpustil
  • med - také přidáme během vaření
  • marmeláda - pikantní marmelády dodají náplni jemně štiplavou chuť
  • povidla - švestky se perfektně snoubí s chutí máku
  • čokoláda - nalámeme ji na kousky a vhodíme do ještě horké náplně, dobře promícháme a čokoláda se rozpustí
  • rozinky - rozinky mohou být předem namočené v rumu, vmícháme je do již chladnoucí směsi
  • datle - nakrájíme na malé kousky a také vmícháme do chladnoucí směsi
  • rostlinné sirupy, jako datlový, javorový či třeba čekankový sirup

Makovou náplň nejen osladíme, ale i dochutíme různými způsoby:

Pro jemnost náplně lze vmíchat trochu másla nebo sníh z bílků. Naplň necháme vychladnout a poté plníme koláčky, koláče, buchty, frgály, záviny či jiné moučníky.

Rychlejší a snazší variantou přípravy makové nádivky je pouze zalít mletý mák horkým mlékem, přidat další přísady, zamíchat a nechat stát alespoň 30 minut, aby náplň nabobtnala.

Řadu receptů na makové dobroty najdete v našem dalším článku.

Komentáře

Nejsou zde žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky