Hořčičné semínko nepatří jen do kyselého láku na okurky. Má více možností využití
Hořčičná semínka jsou drobná semena jednoleté byliny hořčice seté. Semínka mají jemně štiplavou chuť. Používají se při zavařování okurek a zeleninových čalamád, k ochucení dipů a marinád na maso.
Jen málokdo neví, že hořčice se vyrábí z hořčičných semínek. Není to ale jen hořčice - semínka se používají jako dochucovadlo mnoha pokrmů, jako křupavý element v marinádách a salátech, ale i jako lék při nachlazení, nechutenství a bolestech svalů.
Jak využít hořčičná semínka
V mnoha pokrmech semínka ani nevnímáme, jak jsou maličká:
- Domácí hořčice má jedinečnou chuť, připravíme ji z ingrediencí, které nám chutnají, i když mnoho lidí dá přednost kupované plnotučné, dijonské, kremžské či hrubozrnné hořčici. Podáváme ji k masu, uzeninám a vařeným vejcím, dochucujeme jí saláty, zálivky a omáčky.
- Sterilované okurky, zelí, červená řepa, houby, míchaná zelenina a čalamády se bez sladkokyselých semínek neobejdou. Přidáváme je do sklenice ještě před nalitím nálevu, který z nich po zavaření uvolní jejich pikantní chuť. Semínka bývají součástí kořenícího přípravku Deko.
- Dipy a marinády hořčičná semínka nejen ochutí, ale dodají jim křupavost. Mletá semínka jsou součástí kořenících směsí na maso, ryby, zeleninu a omáčky. Orientální kuchyně (například indická) se proslavila pikantním kořením, jehož součástí jsou i mletá hořčičná semínka.
Už jste vyzkoušeli dip s hořčičnými semínky? Nemá chybu hlavně v kombinaci s grilovaným nebo trhaným masem. Na jeho přípravu se můžete podívat ve videu:
(Zdroj: Kupi.cz - https://www.kupi.cz/magazin/clanek/20609-horcicne-seminko)
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře