Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hořčičná semínka jsou drobná semena jednoleté byliny hořčice seté. Semínka mají jemně štiplavou chuť. Používají se při zavařování okurek a zeleninových čalamád, k ochucení dipů a marinád na maso.

Jen málokdo neví, že hořčice se vyrábí z hořčičných semínek. Není to ale jen hořčice - semínka se používají jako dochucovadlo mnoha pokrmů, jako křupavý element v marinádách a salátech, ale i jako lék při nachlazení, nechutenství a bolestech svalů.

Jak využít hořčičná semínka

V mnoha pokrmech semínka ani nevnímáme, jak jsou maličká:

  • Domácí hořčice má jedinečnou chuť, připravíme ji z ingrediencí, které nám chutnají, i když mnoho lidí dá přednost kupované plnotučné, dijonské, kremžské či hrubozrnné hořčici. Podáváme ji k masu, uzeninám a vařeným vejcím, dochucujeme jí saláty, zálivky a omáčky.
  • Sterilované okurky, zelí, červená řepa, houby, míchaná zelenina a čalamády se bez sladkokyselých semínek neobejdou. Přidáváme je do sklenice ještě před nalitím nálevu, který z nich po zavaření uvolní jejich pikantní chuť. Semínka bývají součástí kořenícího přípravku Deko.
  • Dipy a marinády hořčičná semínka nejen ochutí, ale dodají jim křupavost. Mletá semínka jsou součástí kořenících směsí na maso, ryby, zeleninu a omáčky. Orientální kuchyně (například indická) se proslavila pikantním kořením, jehož součástí jsou i mletá hořčičná semínka. 

Už jste vyzkoušeli dip s hořčičnými semínky? Nemá chybu hlavně v kombinaci s grilovaným nebo trhaným masem. Na jeho přípravu se můžete podívat ve videu:

(Zdroj: Kupi.cz - https://www.kupi.cz/magazin/clanek/20609-horcicne-seminko)

 

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli